Doorgaan naar hoofdcontent

Rijsttaart


Het oorspronkelijke recept gaat uit van een bodem op basis van Jan Hagelkoekjes. Helaas waren die vandaag niet te vinden in de supermarkt, dus als alternatief bastognekoekjes genomen. Erg lekker, maar wel een beetje overheersend. Ik ga de taart zeker nog een keer maken, maar dan even doorzoeken naar de Jan Hagel of anders Digestive koekjes.
Ik heb de taart gegarneerd met mango, maar aardbeien of frambozen is vast ook heel lekker.

500 ml volle melk
1 vanillestokje, opengesneden
125 gr dessert- of risottorijst
100 gr suiker
250 gr Bastogne of Jan Hagelkoekjes
25 gr boter, gesmolten
2 el abrikozenjam
125 ml slagroom
1 mango

Breng de melk met een snufje zout en het vanillestokje aan de kook.
Strooi de rijst erin en breng al roerend aan de kook.
Laat zonder deksel op zacht vuur 12 - 15 minuten koken tot een dikke pap.
Haal het vanillestokje uit de melk, schraap het merg eruit en roer het merg met 75 gr van de suiker door de rijst tot de suiker is opgelost.
Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.
Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en meng met de gesmolten boter en de jam.
Vet een vorm van 24 cm goed in en verdeel het koekmengsel over de bodem en langs de rand van de vorm.
Klop de slagroom stijf met 25 gr suiker stijf en spatel door de rijst.
Schep de rijst in de taartbodem en laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
Maak het fruit schoon en verdeel over de taart.

Reacties

  1. En ik vond hem juist zo lekker, dus ik ga deze versie een keer (na-)maken, althans een poging tot.....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de