Doorgaan naar hoofdcontent

Maastrichtse sinaasappelmiserable


Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden!

3 eieren, gesplitst
85 gr suiker
125 gr amandelmeel
125 gr poedersuiker
25 gr bloem, gezeefd
1 perssinnaasappel
125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 el sinaasappellikeur

Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig.
Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf.
Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem.
Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit.
Schep het beslag in een spuitzak.
Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op.
Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn.
Bak het amandelbiscuit in het midden van de oven in 15 minuten lichtbruin.
Laat op een rooster afkoelen.
Rasp voor de vulling de halve schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit.
Breng in een steelpan 110 ml van het sap met de resterende 60 gr suiker tegen de kook aan.
Los de suiker al roerend op.
Voeg de rasp toe aan de siroop, neem van het vuur en laat afkoelen.
Klop met een mixer de eierdooiers in een hittebestendige kom boven een pan heet water dik en romig.
Voeg al kloppend in een straaltje de siroop toe.
Neem van het vuur en klop nog 2 minuten .
Klop in een andere kom met de mixer in 10 minuten de boter zacht en luchtig.
Klop dan eerst de likeur en vervolgens de eierdooiercrème in kleine porties door de boter.
Neem één cirkel biscuitdeeg en spuit met een spuitzak alle sinaasappel-botercrème op de bodem.
Leg de andere cirkel erop en druk licht aan.
Strijk de crème aan de zijkant glad.
Zet de miserable minstens 2 uur in de koelkast, maar nog liever een hele nacht om stevig te worden en op smaak te komen.
Laat het taartje voor serveren op kamertemperatuur komen en bestrooi met nog een beetje poedersuiker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de