Doorgaan naar hoofdcontent

Maastrichtse sinaasappelmiserable


Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden!

3 eieren, gesplitst
85 gr suiker
125 gr amandelmeel
125 gr poedersuiker
25 gr bloem, gezeefd
1 perssinnaasappel
125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 el sinaasappellikeur

Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig.
Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf.
Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem.
Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit.
Schep het beslag in een spuitzak.
Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op.
Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn.
Bak het amandelbiscuit in het midden van de oven in 15 minuten lichtbruin.
Laat op een rooster afkoelen.
Rasp voor de vulling de halve schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit.
Breng in een steelpan 110 ml van het sap met de resterende 60 gr suiker tegen de kook aan.
Los de suiker al roerend op.
Voeg de rasp toe aan de siroop, neem van het vuur en laat afkoelen.
Klop met een mixer de eierdooiers in een hittebestendige kom boven een pan heet water dik en romig.
Voeg al kloppend in een straaltje de siroop toe.
Neem van het vuur en klop nog 2 minuten .
Klop in een andere kom met de mixer in 10 minuten de boter zacht en luchtig.
Klop dan eerst de likeur en vervolgens de eierdooiercrème in kleine porties door de boter.
Neem één cirkel biscuitdeeg en spuit met een spuitzak alle sinaasappel-botercrème op de bodem.
Leg de andere cirkel erop en druk licht aan.
Strijk de crème aan de zijkant glad.
Zet de miserable minstens 2 uur in de koelkast, maar nog liever een hele nacht om stevig te worden en op smaak te komen.
Laat het taartje voor serveren op kamertemperatuur komen en bestrooi met nog een beetje poedersuiker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.