Doorgaan naar hoofdcontent

Ham-aardappelkoekjes met rucolapesto


Afgelopen week viel de nieuwe Delicious op de mat met daarin weer een aantal recepten die uitnodigen om snel gemaakt te worden. Eén daarvan is het recept voor deze koekjes. Volgens het blad is het een hoofdgerecht, maar daarvoor vonden wij het wat aan de magere kant. Het is dat het vandaag zondag is en dat we al het nodige tussendoor genuttigd hebben, maar na een gewone werkdag zouden we dit iets te weinig vinden. Misschien beter als voorgerecht of bijgerecht. Maar verder waren ze wel heel erg lekker! Je kunt de koekjes van te voren maken en bakken wanneer je ze wilt eten.

400 gr aardappels, geschild en in stukken
0,5 el grove mosterd
1 el gehakte bieslook
1 klein ei, losgeklopt
75 gr gegrilde achterham, in reepjes
1 el bloem
zonnebloemolie voor het bakken
1 zakje sla à 75 gr
1 el geroosterde pijnboompitten
sladressing naar keuze

rucolapesto
60 gr rucola
2 el geroosterde pijnboompitten
3 el gehakte bieslook
sap van 1 citroen
100 ml olijfolie

Kook de aardappelen gaar, giet af en laat afkoelen.
Prak de aardappels grof met een vork en meng met de mosterd, bieslook, ham, peper, zout en het ei.
Maak er met vochtige handen 8 ronde koekjes van.
Bestrooi licht met bloem.
Maak de pesto door alle ingrediënten in een hoge, smalle beker te doen en er met de staafmixer een saus van te maken.
Meng de sla met de pijnboompitten en sladressing.
Verhit in een koekenpan een flinke hoeveelheid zonnebloemolie (ongeveer 1 - 1,5 cm).
Bak de koekjes in gedeelten in ongeveer 6 minuten goudbruin en goed warm.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de koekjes met de sla en de pesto.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de