Doorgaan naar hoofdcontent

Rondo's

Wat was het de afgelopen weken op woensdagavond genieten van "Heel Holland bakt". Afgelopen week was de finale, maar omdat ik moest werken kon ik die maar met een half oog zien. Gelukkig had ik het programma opgenomen en heb ik het net op mijn gemak zitten terugkijken. En dan krijg je meteen zin om ook te gaan bakken. Een aantal weken geleden maakte Jolanda, een van de deelneemsters, rondo's. Het recept had ik al uitgeprint, dus ik kon meteen aan de slag.

Voor 11 stuks

160 gr witte basterdsuiker
250 gr boter
320 gr bloem, gezeefd
2 tl bakpoeder
mespuntje zout
300 gr amandelspijs
1 ei
11 garneeramanadelen
1 eidooier
scheutje slag- of koffieroom


Meng de basterdsuiker met de boter, bloem, bakpoeder en zout tot een deeg.
Laat dit in huishoudfolie een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C.
Kneed het ei door het amandelspijs en voeg eventueel wat water toe tot het een gladde massa wordt.
Rol het deeg uit tot een dikte van 4 mm en steek er 11 cirkels van 10 cm uit.
Vet een muffin- of cupcakevorm goed in en bekleed de vormpjes met de deegcirkels.
Verdeel het amandelspijs over de deegbakjes.
Kneed de restanten deeg bij elkaar en rol opnieuw uit.
Steek er cirkels van 7 cm van.
Vouw het deeg van de bakjes naar binnen en dek af met de kleine deegcirkels.
Klop de eidooier met het scheutje room los en bestrijk het deeg hiermee.
Leg op elke rondo een amandel en bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.
Bak de rondo's in 25 minuten gaar en goudbruin.
Laat een beetje afkoelen in de vorm en haal de rondo's er daarna uit om verder af te koelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.