Doorgaan naar hoofdcontent

Shepherd's pie met kip en zoete aardappel

Twee weken geleden was ik jarig en vond ik in de brievenbus een kadootje van de buren. Een kookboekje van Yvette van Boven! Dat was een hele leuke verrassing.
Het eerste wat ik heb gemaakt uit dit boek is deze Shepherd's pie en we waanden ons meteen in een pub in Engeland; van dat lekkere, hartverwarmende eten. De wijn erbij komt van wijngaard Westerhoeve uit Oostkapelle!

125 gr spekreepjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
10 gr salie, fijngehakt
1 prei, in ringen
250 gr wortel, in plakjes of blokjes
2 kippendijen (of een restje gaar kippenvlees)
2 el tomatenpuree
1 kleine eetlepel bloem
half glas rode wijn
250 ml kippenbouillon
peterselie
750 gr zoete aardappels, geschild
75 gr feta, verkruimeld

Bestrooi de kippendijen met zout en peper en bak deze in een klontje boter gaar in een koekenpan.
Laat de kip afkoelen.

Bak het spek in een beetje boter in een grote pan.
Voeg de knoflook en de helft van de salie toe en bak 1 minuut mee.
Doe dan de wortel en de prei erbij en laat de prei slinken op hoog vuur.
Scheur de kip in stukjes en doe bij de groenten.
Schep de tomatenpuree en de bloem erdoor en bak tot het zoetig gaat ruiken.
Blus af met de rode wijn en giet de bouillon erbij.
Breng zachtjes aan de kook en laat de saus iets indikken.
Breng op smaak met peper, zout en peterselie.

Verwarm de oven voor op 175C.

Snijd de aardappels in gelijke blokken en kook ze in een kwartier in gezouten water gaar.
Giet ze af en laat ze uitdampen.
Stamp de aardappelen fijn.
Voeg de rest van de salie en de helft van de feta toe.

Doe het kip-groentenmengsel in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de zoete aardappelpuree erover en bestrooi met de rest van de feta.
Bak in de oven in 30 minuten goudbruin.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de