Doorgaan naar hoofdcontent

Shepherd's pie met kip en zoete aardappel

Twee weken geleden was ik jarig en vond ik in de brievenbus een kadootje van de buren. Een kookboekje van Yvette van Boven! Dat was een hele leuke verrassing.
Het eerste wat ik heb gemaakt uit dit boek is deze Shepherd's pie en we waanden ons meteen in een pub in Engeland; van dat lekkere, hartverwarmende eten. De wijn erbij komt van wijngaard Westerhoeve uit Oostkapelle!

125 gr spekreepjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
10 gr salie, fijngehakt
1 prei, in ringen
250 gr wortel, in plakjes of blokjes
2 kippendijen (of een restje gaar kippenvlees)
2 el tomatenpuree
1 kleine eetlepel bloem
half glas rode wijn
250 ml kippenbouillon
peterselie
750 gr zoete aardappels, geschild
75 gr feta, verkruimeld

Bestrooi de kippendijen met zout en peper en bak deze in een klontje boter gaar in een koekenpan.
Laat de kip afkoelen.

Bak het spek in een beetje boter in een grote pan.
Voeg de knoflook en de helft van de salie toe en bak 1 minuut mee.
Doe dan de wortel en de prei erbij en laat de prei slinken op hoog vuur.
Scheur de kip in stukjes en doe bij de groenten.
Schep de tomatenpuree en de bloem erdoor en bak tot het zoetig gaat ruiken.
Blus af met de rode wijn en giet de bouillon erbij.
Breng zachtjes aan de kook en laat de saus iets indikken.
Breng op smaak met peper, zout en peterselie.

Verwarm de oven voor op 175C.

Snijd de aardappels in gelijke blokken en kook ze in een kwartier in gezouten water gaar.
Giet ze af en laat ze uitdampen.
Stamp de aardappelen fijn.
Voeg de rest van de salie en de helft van de feta toe.

Doe het kip-groentenmengsel in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de zoete aardappelpuree erover en bestrooi met de rest van de feta.
Bak in de oven in 30 minuten goudbruin.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...