Doorgaan naar hoofdcontent

Appel-speculaassoufflé


Zo vlak voor Sinterklaas moet er natuurlijk wel een gerecht in die Sint-sfeer voorbij komen. Een rondje internet leverde deze appel-speculaassouffleetjes van de Allerhande op.
Ik was alweer vergeten een foto te maken toen ze op z'n mooist waren, maar dit kan er ook mee door.
Een heerlijk, warm winters toetje! Serveer met vanilleroomijs, de combinatie warm en koud is niet te versmaden.

halve citroen
250 gr friszure appels, geschild en in stukjes
half eiwit (ik nam 1 eiwit van een krielei)
1 ei (M)
15 gr witte basterdsuiker
20 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
halve el maizena
2 speculaasjes, verbrokkeld
vanilleroomijs
2 soufflévormpjes (300 ml), ingevet met boter

Boen de halve citroen schoon en rasp de helft van de schil fijn.
Pers de citroen uit tot je 2 el sap hebt.
Verwarm de stukjes appel met de citroenrasp, sap en 2 el water in een pan.
Laat in 10 minuten zachtjes tot moes koken.
Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200C.
Klop het eiwit met een klein mespuntje zout in een vetvrije kom stijf.
Klop het ei met de bastersuiker in een andere kom tot een schuimige massa.
Spatel het zelfrijzend bakmeel en de maizena er luchtig doorheen.
Appelmoes, speculaas en eiwitschuim luchtig door ei-meelmengsel scheppen.
Verdeel het soufflébeslag over de twee vormpjes en stijk de bovenkant glad.
Bak de souffleetjes 25 - 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.
Doe de ovendeur niet open in de tussentijd om inzakken te voorkomen.
De soufflees uit de oven meteen serveren met de vanilleroomijs.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de