zaterdag 3 december 2016

Appel-speculaassoufflé


Zo vlak voor Sinterklaas moet er natuurlijk wel een gerecht in die Sint-sfeer voorbij komen. Een rondje internet leverde deze appel-speculaassouffleetjes van de Allerhande op.
Ik was alweer vergeten een foto te maken toen ze op z'n mooist waren, maar dit kan er ook mee door.
Een heerlijk, warm winters toetje! Serveer met vanilleroomijs, de combinatie warm en koud is niet te versmaden.

halve citroen
250 gr friszure appels, geschild en in stukjes
half eiwit (ik nam 1 eiwit van een krielei)
1 ei (M)
15 gr witte basterdsuiker
20 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
halve el maizena
2 speculaasjes, verbrokkeld
vanilleroomijs
2 soufflévormpjes (300 ml), ingevet met boter

Boen de halve citroen schoon en rasp de helft van de schil fijn.
Pers de citroen uit tot je 2 el sap hebt.
Verwarm de stukjes appel met de citroenrasp, sap en 2 el water in een pan.
Laat in 10 minuten zachtjes tot moes koken.
Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200C.
Klop het eiwit met een klein mespuntje zout in een vetvrije kom stijf.
Klop het ei met de bastersuiker in een andere kom tot een schuimige massa.
Spatel het zelfrijzend bakmeel en de maizena er luchtig doorheen.
Appelmoes, speculaas en eiwitschuim luchtig door ei-meelmengsel scheppen.
Verdeel het soufflébeslag over de twee vormpjes en stijk de bovenkant glad.
Bak de souffleetjes 25 - 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.
Doe de ovendeur niet open in de tussentijd om inzakken te voorkomen.
De soufflees uit de oven meteen serveren met de vanilleroomijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten