Een superlekker toetje, deze Eton Mess! Ik kwam hem tegen op de site van Miljuschka en is zeer voor herhaling vatbaar.
Omdat ik geen schuimpjes/meringue in de winkel kon vinden, heb ik die zelf gemaakt. Op zich niet veel werk, maar omdat het schuim lang in de oven moet om te drogen, kost het wel wat tijd.
De losse onderdelen zijn allemaal van te voren te maken, zodat je op moment van serveren alleen alles nog maar in een schaal hoeft te doen.
Voor 4 personen:
150 gr kant-en-klare meringue
òf
2 eiwitten
70 gr fijne kristalsuiker
55 gr poedersuiker
5 mandarijnen, geschild, in partjes en zoveel mogelijk witte draadjes en vlies verwijderd
4 el Cointreau
1,5 el kristalsuiker
250 ml slagroom
200 gr mascarpone
pitjes van 1 granaatappel
stukje pure chocolade
Als je de meringue zelf maakt:
Verwarm de oven voor op 90 graden (hetelucht)
Ontvet de kom en de garde waarmee je het eiwit gaat kloppen met citroensap of azijn.
Klop de eiwitten met een mixer schuimig.
Voeg beetje voor beetje de suiker toe en klop nog ongeveer 7 minuten tot het schuim stevig en glanzend is.
Spuit met een spuitzak lange slierten op een bakpapier,
Zet de meringueslierten 1,5 uur de oven tot ze helemaal droog zijn.
Zet de oven uit en op een kier en laat de meringue afkoelen.
Breek de slierten in stukken en bewaar ze in een lichtdichte doos.
Doe de mandarijnenpartjes met de Cointreau en suiker in een steelpannetje en laat 5 minuten zachtjes opwarmen tot de suiker is opgelost.
Laat afkoelen.
Meng de mascarpone los met een scheutje slagroom en schenk daarna de rest van de slagroom erbij en klop tot je zachte pieken krijgt.
Schep een gedeelte van de meringue en een scheutje van de afgekoelde Cointreau door de room.
Leg wat mandarijnenpartjes, granaatappelpitjes en meringue op de bodem van een glazen schaal.
Verdeel er de room overheen en verdeel de rest van de mandarijnenpartjes, granaatappelpitjes en meringue erover heen. Het hoeft absoluut niet netjes, het heet tenslotte Eton Mess.
Schaaf tot slot wat pure chocolade over de Eton Mess.
Reacties
Een reactie posten