Doorgaan naar hoofdcontent

Winterse Eton Mess

 

Een superlekker toetje, deze Eton Mess! Ik kwam hem tegen op de site van Miljuschka en is zeer voor herhaling vatbaar.
Omdat ik geen schuimpjes/meringue in de winkel kon vinden, heb ik die zelf gemaakt. Op zich niet veel werk, maar omdat het schuim lang in de oven moet om te drogen, kost het wel wat tijd.
De losse onderdelen zijn allemaal van te voren te maken, zodat je op moment van serveren alleen alles nog maar in een schaal hoeft te doen.

Voor 4 personen:
150 gr kant-en-klare meringue
òf
2 eiwitten 
70 gr fijne kristalsuiker
55 gr poedersuiker

5 mandarijnen, geschild, in partjes en zoveel mogelijk witte draadjes en vlies verwijderd
4 el Cointreau
1,5 el kristalsuiker
250 ml slagroom
200 gr mascarpone
pitjes van 1 granaatappel
stukje pure chocolade

Als je de meringue zelf maakt:
Verwarm de oven voor op 90 graden (hetelucht)
Ontvet de kom en de garde waarmee je het eiwit gaat kloppen met citroensap of azijn.
Klop de eiwitten met een mixer schuimig.
Voeg beetje voor beetje de suiker toe en klop nog ongeveer 7 minuten tot het schuim stevig en glanzend is.
Spuit met een spuitzak lange slierten op een bakpapier,
Zet de meringueslierten 1,5 uur de oven tot ze helemaal droog zijn.
Zet de oven uit en op een kier en laat de meringue afkoelen.
Breek de slierten in stukken en bewaar ze in een lichtdichte doos.

Doe de mandarijnenpartjes met de Cointreau en suiker in een steelpannetje en laat 5 minuten zachtjes opwarmen tot de suiker is opgelost.
Laat afkoelen.
Meng de mascarpone los met een scheutje slagroom en schenk daarna de rest van de slagroom erbij en klop tot je zachte pieken krijgt.
Schep een gedeelte van de meringue en een scheutje van de afgekoelde Cointreau door de room.
Leg wat mandarijnenpartjes, granaatappelpitjes en meringue op de bodem van een glazen schaal.
Verdeel er de room overheen en verdeel de rest van de mandarijnenpartjes, granaatappelpitjes en meringue erover heen. Het hoeft absoluut niet netjes, het heet tenslotte Eton Mess.
Schaaf tot slot wat pure chocolade over de Eton Mess.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...