Doorgaan naar hoofdcontent

Tarte tatin van sjalotten

Als zowel de Allerhande als de Boodschappen geheel in het teken staan van de Franse keuken, dan moet er natuurlijk frans worden gekookt! Te beginnen met deze lekkere, vegetarische sjalottentaart uit de Allerhande.
Ik had net de boodschappen gedaan voor deze taart en ging een kopje koffie drinken bij mijn ouders, toen mijn vader vroeg of ik nog sjalotten wilde hebben. Zijn tuin had zoveel opgebracht, dat ik een doosje meekreeg.
Deze taart is dus met gekochte sjalotjes, maar de volgende wordt gemaakt met echte Baambrugse sjalotten!

Tarte Tatin
800 gr sjalotten, gehalveerd
2 el olie
100 gr witte basterdsuiker
blaadjes van 4 takjes tijm
1 rol vers bladerdeeg à 270 gr.

Rucolasalade voor erbij
half zakje rucola
1 schaaltje groene aspergepunten
milde, zachte geitenkaas
citroenolijfolie

Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de sjalotten in een ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel ze met de olie.
Bestrooi met versgemalen zwarte peper en rooster de sjalotjes 20 minuten in de oven.
Schep halverwege een keertje om.
Laat na 10 minuten oventijd de suiker met 2 el water in een steelpan op laag vuur smelten tot goudbruine karamel
Dit duurt ongeveer 8 - 10 minuten.
Roer af en toe met een houten lepel.
Schenk de karamel voorzichtig in een quichevorm van 26 cm.
Gebruik geen springvorm, daar kan de karamel uitlopen!
Neem de sjalotten uit de oven en leg ze met de snijkant naar boven in de quichevorm.
Bestrooi met de tijm.
Rol het bladerdeeg uit en leg het over de sjalotten.
Stop goed in bij de randen en maak met een mes in het midden een gaatje zodat het vocht kan verdampen.
Bak de tarte tatin in de oven in 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
Keer de vorm om met een bord en bestrooi de taart met zout en peper.

Maak ondertussen de salade door de aspergepunten 2 minuten te blancheren in kokend water.
Spoel de asperges koud af onder de kraan met meng met de rucola.
Verkruimel er wat geitenkaas overheen en breng op smaak met de citroenolijfolie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.