woensdag 7 januari 2015

Uien-spekgratin met balsamicojus

Zaterdagavond kwamen we thuis van een weekje Drenthe en tussen de post zat het januari-nummer van Delicious. Wat een aangename verrassing!
Natuurlijk meteen doorgebladerd en al snel viel mijn oog op deze uien-spekgratin. Vooral ook omdat er bijna niets in huis was om een maaltijd in elkaar te draaien, maar de benodigdheden voor dit gerecht nog wel te vinden waren.
In Delicious wordt uitgegaan van een stuk gerookt spek, maar ik heb het met spekreepjes gemaakt en dat ging ook prima. Serveer er appelmoes bij voor een frisse noot!

750 gr geschilde aardappelen
125 gr gerookte spekreepjes
klontje boter
600 gr uien, geschild en in plakken van ongeveer 1,5 cm
halve tl karwijzaad
2 takjes tijm
2 el olijfolie
125 ml runderbouillon
1,5 el tomatenketchup
1 tl balsamicoazijn

Kook de aardappelen in water met zout in 20 - 25 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 180C.
Smelt in een grote koekenpan de boter en bak de spekreepjes bruin.
Voeg de ui, het karwijzaad en de takjes tijm bij de spekjes en laat afgedekt 15 minuten zachtjes smoren.
Giet de aardappels af en prak ze grof.
Verwijder de takjes tijm uit de uien en schep het spek-uienmengsel in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de grof geprakte aardappels erover en besprenkel ze met olijfolie.
Zet de schaal 40 minuten in de oven.
Schenk intussen de bouillon in de koekenpan en roer de aanbaksels los.
Voeg de ketchup toe en laat de jus tot de gewenste dikte inkoken.
Breng op smaak met de balsamicoazijn, zout en peper.
Serveer de gratin met de jus.

1 opmerking: