Doorgaan naar hoofdcontent

Kip sumac, couscous en geroosterde aubergines

Deze kleurrijke maaltijd kregen we onlangs geserveerd bij familie en dat smaakte zo lekker dat ik 'm in een iets andere versie zelf heb gemaakt heb. De geroosterde aubergines van Yotam Ottolenghi staan trouwens nu ook in de Kerst Allerhande. De kip sumac is een recept van Rick Stein, die 'm maakte met een hele kip. Ik heb alleen kippendijen gebruikt, een stuk sneller klaar en beter te doseren voor twee personen.
De aubergine is makkelijk van te voren te maken. Als je de kip ook op tijd marineert, heb je nog maar een kwartiertje nodig om alles op tafel te krijgen!

Geroosterde aubergines
1 aubergine, gehalveerd
half zakje saffraan
klein teentje knoflook, fijngehakt
75 gr Griekse yoghurt
3 el olijfolie
1 el citroensap
1 el geroosterde pijnboompitten
2 el granaatappelpitjes
basilicumblaadjes

Kip sumac
4 kippendijen
1 el sumac
1 teen knoflook, fijngesneden
0,5 tl chilivlokken
0,5 el tomatenpuree
0,5 el granaatappelmelasse (Oil & Vinegar of Turkse winkel)
0,5 tl zout
0,5 el sesamzaadjes
olijfolie

Couscous
125 gr couscous (Lassie Maroc)
225 ml water
granaatappelpitjes
cashewnoten
pistachenootjes
doperwtjes (diepvries)
zongedroogde tomaatjes, in reepjes
bosui, in ringetjes
basilicum en/of munt en/of koriander
olijfolie
citroensap

Begin met de aubergine.
Laat de saffraandraadjes 5 minuten trekken in 3 el heet water.
Meng de yoghurt met de saffraan, knoflook, de helft van de olijfolie, citroensap en zout.
Roer tot een gladde saus en zet de saus afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de auberginehelften op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft.
Besprenkel met de rest van de olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Rooster ze 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Leg de auberginehelften op een schaal en verdeel de saffraanyoghurt erover.
Garneer met de pijnboompitjes, granaatappelpitjes en wat basilicumblaadjes.

Meng voor de kip alle ingrediënten, behalve de olijfolie en sesamzaadjes.
Laat de kippendijen minimaal een uur hierin marineren.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de kippendijen op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en sesamzaadjes.
Rooster de kip in 10 - 12 minuten gaar in de oven.

Breng het water voor de couscous aan de kook en laat de couscous 5 minuten wellen in het hete water.
Rooster de cashew- en pistachenootjes in een droge koekenpan goudbruin.
Hak de noten grof.
Laat de erwtjes onder heet water uit de kraan ontdooien.
Meng alle ingrediënten naar smaak door de couscous.

Schep de couscous op een schaal, leg de kippendijen erop en serveer met de aubergine.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de