Doorgaan naar hoofdcontent

Kip sumac, couscous en geroosterde aubergines

Deze kleurrijke maaltijd kregen we onlangs geserveerd bij familie en dat smaakte zo lekker dat ik 'm in een iets andere versie zelf heb gemaakt heb. De geroosterde aubergines van Yotam Ottolenghi staan trouwens nu ook in de Kerst Allerhande. De kip sumac is een recept van Rick Stein, die 'm maakte met een hele kip. Ik heb alleen kippendijen gebruikt, een stuk sneller klaar en beter te doseren voor twee personen.
De aubergine is makkelijk van te voren te maken. Als je de kip ook op tijd marineert, heb je nog maar een kwartiertje nodig om alles op tafel te krijgen!

Geroosterde aubergines
1 aubergine, gehalveerd
half zakje saffraan
klein teentje knoflook, fijngehakt
75 gr Griekse yoghurt
3 el olijfolie
1 el citroensap
1 el geroosterde pijnboompitten
2 el granaatappelpitjes
basilicumblaadjes

Kip sumac
4 kippendijen
1 el sumac
1 teen knoflook, fijngesneden
0,5 tl chilivlokken
0,5 el tomatenpuree
0,5 el granaatappelmelasse (Oil & Vinegar of Turkse winkel)
0,5 tl zout
0,5 el sesamzaadjes
olijfolie

Couscous
125 gr couscous (Lassie Maroc)
225 ml water
granaatappelpitjes
cashewnoten
pistachenootjes
doperwtjes (diepvries)
zongedroogde tomaatjes, in reepjes
bosui, in ringetjes
basilicum en/of munt en/of koriander
olijfolie
citroensap

Begin met de aubergine.
Laat de saffraandraadjes 5 minuten trekken in 3 el heet water.
Meng de yoghurt met de saffraan, knoflook, de helft van de olijfolie, citroensap en zout.
Roer tot een gladde saus en zet de saus afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de auberginehelften op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft.
Besprenkel met de rest van de olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Rooster ze 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Leg de auberginehelften op een schaal en verdeel de saffraanyoghurt erover.
Garneer met de pijnboompitjes, granaatappelpitjes en wat basilicumblaadjes.

Meng voor de kip alle ingrediënten, behalve de olijfolie en sesamzaadjes.
Laat de kippendijen minimaal een uur hierin marineren.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de kippendijen op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en sesamzaadjes.
Rooster de kip in 10 - 12 minuten gaar in de oven.

Breng het water voor de couscous aan de kook en laat de couscous 5 minuten wellen in het hete water.
Rooster de cashew- en pistachenootjes in een droge koekenpan goudbruin.
Hak de noten grof.
Laat de erwtjes onder heet water uit de kraan ontdooien.
Meng alle ingrediënten naar smaak door de couscous.

Schep de couscous op een schaal, leg de kippendijen erop en serveer met de aubergine.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...