Deze kleurrijke maaltijd kregen we onlangs geserveerd bij familie en dat smaakte zo lekker dat ik 'm in een iets andere versie zelf heb gemaakt heb. De geroosterde aubergines van Yotam Ottolenghi staan trouwens nu ook in de Kerst Allerhande. De kip sumac is een recept van Rick Stein, die 'm maakte met een hele kip. Ik heb alleen kippendijen gebruikt, een stuk sneller klaar en beter te doseren voor twee personen.
De aubergine is makkelijk van te voren te maken. Als je de kip ook op tijd marineert, heb je nog maar een kwartiertje nodig om alles op tafel te krijgen!
Geroosterde aubergines
1 aubergine, gehalveerd
half zakje saffraan
klein teentje knoflook, fijngehakt
75 gr Griekse yoghurt
3 el olijfolie
1 el citroensap
1 el geroosterde pijnboompitten
2 el granaatappelpitjes
basilicumblaadjes
Kip sumac
4 kippendijen
1 el sumac
1 teen knoflook, fijngesneden
0,5 tl chilivlokken
0,5 el tomatenpuree
0,5 el granaatappelmelasse (Oil & Vinegar of Turkse winkel)
0,5 tl zout
0,5 el sesamzaadjes
olijfolie
Couscous
125 gr couscous (Lassie Maroc)
225 ml water
granaatappelpitjes
cashewnoten
pistachenootjes
doperwtjes (diepvries)
zongedroogde tomaatjes, in reepjes
bosui, in ringetjes
basilicum en/of munt en/of koriander
olijfolie
citroensap
Begin met de aubergine.
Laat de saffraandraadjes 5 minuten trekken in 3 el heet water.
Meng de yoghurt met de saffraan, knoflook, de helft van de olijfolie, citroensap en zout.
Roer tot een gladde saus en zet de saus afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de auberginehelften op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft.
Besprenkel met de rest van de olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Rooster ze 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Leg de auberginehelften op een schaal en verdeel de saffraanyoghurt erover.
Garneer met de pijnboompitjes, granaatappelpitjes en wat basilicumblaadjes.
Meng voor de kip alle ingrediënten, behalve de olijfolie en sesamzaadjes.
Laat de kippendijen minimaal een uur hierin marineren.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de kippendijen op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en sesamzaadjes.
Rooster de kip in 10 - 12 minuten gaar in de oven.
Breng het water voor de couscous aan de kook en laat de couscous 5 minuten wellen in het hete water.
Rooster de cashew- en pistachenootjes in een droge koekenpan goudbruin.
Hak de noten grof.
Laat de erwtjes onder heet water uit de kraan ontdooien.
Meng alle ingrediënten naar smaak door de couscous.
Schep de couscous op een schaal, leg de kippendijen erop en serveer met de aubergine.
De aubergine is makkelijk van te voren te maken. Als je de kip ook op tijd marineert, heb je nog maar een kwartiertje nodig om alles op tafel te krijgen!
Geroosterde aubergines
1 aubergine, gehalveerd
half zakje saffraan
klein teentje knoflook, fijngehakt
75 gr Griekse yoghurt
3 el olijfolie
1 el citroensap
1 el geroosterde pijnboompitten
2 el granaatappelpitjes
basilicumblaadjes
Kip sumac
4 kippendijen
1 el sumac
1 teen knoflook, fijngesneden
0,5 tl chilivlokken
0,5 el tomatenpuree
0,5 el granaatappelmelasse (Oil & Vinegar of Turkse winkel)
0,5 tl zout
0,5 el sesamzaadjes
olijfolie
Couscous
125 gr couscous (Lassie Maroc)
225 ml water
granaatappelpitjes
cashewnoten
pistachenootjes
doperwtjes (diepvries)
zongedroogde tomaatjes, in reepjes
bosui, in ringetjes
basilicum en/of munt en/of koriander
olijfolie
citroensap
Begin met de aubergine.
Laat de saffraandraadjes 5 minuten trekken in 3 el heet water.
Meng de yoghurt met de saffraan, knoflook, de helft van de olijfolie, citroensap en zout.
Roer tot een gladde saus en zet de saus afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de auberginehelften op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft.
Besprenkel met de rest van de olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Rooster ze 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Leg de auberginehelften op een schaal en verdeel de saffraanyoghurt erover.
Garneer met de pijnboompitjes, granaatappelpitjes en wat basilicumblaadjes.
Meng voor de kip alle ingrediënten, behalve de olijfolie en sesamzaadjes.
Laat de kippendijen minimaal een uur hierin marineren.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de kippendijen op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en sesamzaadjes.
Rooster de kip in 10 - 12 minuten gaar in de oven.
Breng het water voor de couscous aan de kook en laat de couscous 5 minuten wellen in het hete water.
Rooster de cashew- en pistachenootjes in een droge koekenpan goudbruin.
Hak de noten grof.
Laat de erwtjes onder heet water uit de kraan ontdooien.
Meng alle ingrediënten naar smaak door de couscous.
Schep de couscous op een schaal, leg de kippendijen erop en serveer met de aubergine.
Reacties
Een reactie posten