Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaasappelijscake met witte chocolade

Dit toetje hebben we vorige week gegeten na de eendenborst. Een heerlijk wintermenu dus!
Deze ijscake komt ook uit de Hallo Jumbo. Het enige nadeel dat desserts overigens wel vaker hebben, is dat er zoveel afwas is. Een kommetje voor de slagroom kloppen, pannetje om sap te koken, kommetje om eieren te kloppen etc. Maar dat heb ik allemaal over voor een lekker toetje!



150 ml slagroom
2 sinaasappels
1 ei
1 eidooier
60 gr witte basterdsuiker
kleine eetlepel fruitsiroop of Pimms of Cointreau
35 gr witte chocolade, fijngehakt
1 el ongepelde en ongezouten pistachenootjes, grofgehakt

Klop de slagroom bijna stijf.
Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de helft van de oranje schil eraf en pers de halve vrucht uit.
Breng het sinaasappelsap met de rasp aan de kook en laat inkoken tot 2 eetlepels sap.
Bekleed een kleine vorm (ik gebruikte een broodtrommeltje) ruim met huishoudfolie.

Klop het ei met de eidooier en de suiker in een hittebestendige kom op een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken!) tot een dikke romige en bleke crème.
Neem de kom van het vuur en klop nog 2 minuten.
Spatel de slagroom, het ingekookte sap en de fruitsiroop (of drank) door het dooiermengsel.
Schep de helft van de chocolade erdoor.

Schep de ijsbasis in de vorm en strijk glad.
Vouw het overhangende folie losjes over het ijs.
Zet de vorm minimaal 4 uur in de vriezer.

Schil de rest van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
Neem het ijs 5 - 10 minuten voor serveren uit de vriezer, klap de folie open en leg het ijs op een schaal.
Verwijder de folie.
Garneer met de rest van de chocolade, sinaasappelpartjes en de pistachenootjes.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de