Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaasappelijscake met witte chocolade

Dit toetje hebben we vorige week gegeten na de eendenborst. Een heerlijk wintermenu dus!
Deze ijscake komt ook uit de Hallo Jumbo. Het enige nadeel dat desserts overigens wel vaker hebben, is dat er zoveel afwas is. Een kommetje voor de slagroom kloppen, pannetje om sap te koken, kommetje om eieren te kloppen etc. Maar dat heb ik allemaal over voor een lekker toetje!



150 ml slagroom
2 sinaasappels
1 ei
1 eidooier
60 gr witte basterdsuiker
kleine eetlepel fruitsiroop of Pimms of Cointreau
35 gr witte chocolade, fijngehakt
1 el ongepelde en ongezouten pistachenootjes, grofgehakt

Klop de slagroom bijna stijf.
Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de helft van de oranje schil eraf en pers de halve vrucht uit.
Breng het sinaasappelsap met de rasp aan de kook en laat inkoken tot 2 eetlepels sap.
Bekleed een kleine vorm (ik gebruikte een broodtrommeltje) ruim met huishoudfolie.

Klop het ei met de eidooier en de suiker in een hittebestendige kom op een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken!) tot een dikke romige en bleke crème.
Neem de kom van het vuur en klop nog 2 minuten.
Spatel de slagroom, het ingekookte sap en de fruitsiroop (of drank) door het dooiermengsel.
Schep de helft van de chocolade erdoor.

Schep de ijsbasis in de vorm en strijk glad.
Vouw het overhangende folie losjes over het ijs.
Zet de vorm minimaal 4 uur in de vriezer.

Schil de rest van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
Neem het ijs 5 - 10 minuten voor serveren uit de vriezer, klap de folie open en leg het ijs op een schaal.
Verwijder de folie.
Garneer met de rest van de chocolade, sinaasappelpartjes en de pistachenootjes.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.