Doorgaan naar hoofdcontent

Asperges met gegrilde gamba's

Het mooie weer van de afgelopen dagen vroeg gewoon om een zomerse maaltijd. Deze asperges met gegrilde gamba's en niet te vergeten het glas witte wijn, voldeden daar prima aan! Ik had het recept gevonden op de website van Knorr, maar toen ik het gisteren wilde maken was het -tijdelijk?- verdwenen. "Het spijt ons, wij konden niet de informatie vinden die u zoekt." Gelukkig zijn er altijd mensen zoals ik die gemaakte recepten op een blog zetten, dus even zoeken en voila!
Ik heb de tijgergarnalen eerst gepeld, je kunt ze ook ongepeld grillen maar dat is weer dan zo'n gedoe aan tafel. Kan ook leuk zijn, maar dit keer gingen we voor de iets gemakkelijker weg. En o ja, ik maakte er ook nog aioli bij.....

Gamba's
12 rauwe tijgergarnalen
4 el olijfolie
2 teentjes knoflook
10 sprieten bieslook
1 limoen, in 8 partjes

Asperges
12 witte asperges
3 plakken serranoham, fijngesneden
1 zakje saus voor asperges
1 stengel citroengras, in grote stukken gesneden
ciabattabrood

Aioli
3 el mayonaise
2 teentjes knoflook
1,5 eetlepels extra vergine olijfolie
1 theelepels mosterd
scheutje tabasco
citroensap
zout en peper

Pel eventueel de garnalen.
Roer de olijfolie, knoflook en bieslook door elkaar en laat de garnalen minimaal een kwartiertje hierin marineren.

Schil de asperges en breng ze in ruim water aan kook.
Kook de asperges 10 minuten en draai daarna het vuur uit.
Laat ze met het deksel op de pan 15 - 20 minuten nagaren in het hete water.

Maak de saus volgens de aanwijzingen op het pakje.
Roer de stukken citroengras erdoor en laat even zachtjes doorkoken.
Verwijder het citroengras en roer de serranoham erdoor.

Roer alle ingrediënten voor de aioli door elkaar.
Breng op smaak met zout, peper, tabasco en citroensap.

Verhit de grillpan tot de gloeiend heet.
Leg de garnalen en de limoenpartjes in de grillpan en grill de garnalen in een paar minuten gaar.

Serveer de gamba's met de limoenpartjes asperges, aspergesaus, aioli en het ciabattabrood.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...