Doorgaan naar hoofdcontent

Granola

Het krokante van cruesli maakt dat ik cruesli lekkerder vind dan muesli. Op zoek dus naar een recept om zelf cruesli of granola te maken en dan het liefst zo krokant mogelijk. Op Yellow Lemon Tree vond ik het geheim achter de crunch: een opgeklopt eiwit toevoegen!
Verder is onderstaand recept een basis, je kunt noten of pitten nemen die je vooral zelf lekker vindt. Of rozijnen, gedroogde cranberries, wat je maar wilt. Wij vinden het zonder fruit lekkerder, want dat gaat namelijk altijd zo tussen je tanden zitten....

150 gr havermout
75 gr haver-, spelt,- gerst-, tarwevlokken (of een mix, wat je maar wilt)
75 gr noten, grof gehakt (ik gebruikte vandaag hazel-, pecan- en walnoten)
1 tl kaneel
snufje nootmuskaat
snuf zout
50 gr honing + 1 à 2 el.
50 gr kokosolie
1 stijfgeklopt eiwit

Verwarm de oven voor op 150C.

Meng de havermout met de havervlokken, grof gehakte noten, kaneel, nootmuskaat en het snufje zout.
Verwarm de kokosolie met de honing in een pannetje tot deze gesmolten is.
Roer de olie door de havervlokkenmix.
Schep het stijfgeklopte eiwit erdoor.
Het geheel moet plakkerig aanvoelen, voeg desnoods nog een beetje honing toe.
Schep de mix op een met bakpapier beklede bakplaat en druppel er nog wat honing over.
Bak de granola 30 - 40 minuten in de oven.
Verlaag de temperatuur als de granola te bruin wordt.
Schep de granola niet om!
Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen zonder 'm om te scheppen, het liefst een nacht.
Breek dan de granola in stukken en strooi de crunchy granola over een kommetje kwark of yoghurt.

In een goed afgesloten pot blijft de granola wel 2 weken lekker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de