Doorgaan naar hoofdcontent

Griekse-yoghurt-citroencake

Gisterenavond was de halve finale van de Great British Bake Off, dus om in de stemming te blijven deze cake uit het bijbehorende bakboek!
De cake is snel en makkelijk te maken, dus geen excuses. De cake is van zichzelf niet zo zoet, maar het glazuur maakt dat ruimschoots goed :-)


cake
150 gr bloem
2 tl bakpoeder
snuf zout
50 gr gemalen amandelen
200 gr kristalsuiker
Fijn geraspte citroenschil van 1 citroen
3 medium eieren, op kamertemperatuur
125 ml Griekse yoghurt
125 ml zonnebloemolie

glazuur
125 gr poedersuiker
Fijn geraspte citroenschil van 1 citroen
1 el Griekse yoghurt

Ingevette cakevorm van 25 cm. (Iets kleiner kan ook)
Leg een lange strook bakpapier over de bodem en de korte kanten. Zorg dat het overhangt, dan kun je zometeen de cake makkelijk uit de vorm tillen.

Verwarm de oven voor op 180C.
Zeef de bloem, bakpoeder, zout, amandelmeel in grote kom.
Roer de suiker en het citroenrasp erdoor.
Klop de eieren met de yoghurt en olie los en schenk bij het bloemmengsel.
Roer met een houten lepel tot één geheel.
Schenk het mengsel in de cakevorm.
Bak 55 - 65 minuten in het midden van de oven.

Maak tegen het einde van de baktijd het glazuur.
Zeef de poedersuiker in een kom.
Roer het citroenrasp erdoor.
Roer er dan net zoveel yoghurt erdoor tot je een dikke, smeerbare massa hebt.

Neem de cake uit de oven en laat in de vorm 5 minuten afkoelen op een rooster.
Snij de lange kanten voorzichtig los en til de cake aan het papier uit de vorm en zet op het rooster.
Schep/smeer het glazuur over de warme cake, het mag best een beetje over de randen heen druppelen.
Laat de cake verder afkoelen.

De cake kan in een luchtdichte doos 4 dagen bewaard worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.