Doorgaan naar hoofdcontent

Smeltende gehaktballetjes in tomatensaus

Vorige week waren we op vakantie in Zuid-Engeland en ik kon het natuurlijk niet laten om een kooktijdschrift op de kop te tikken. Op de voorkant van GoodFood stond zo'n lekker makende foto dat ik die heb gekocht. Een schaal heerlijke comfortfood voor de herfst die eindelijk is begonnen.

250 gr half-om-half gehakt
1/4 tl venkelzaad
1/4 tl chilivlokken
1 tl oregano
1 bolletje mozzarella
1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl tomatenpuree
2 el rode wijn
1 blik à 400 gr tomatenblokjes
250 ml passata
2 laurierblaadjes
1 tl lichtbruine basterdsuiker
peper en zout
olijfolie
200 gr pasta, bijvoorbeeld farfalle of penne

Verwarm de oven voor op 200C.
Meng het gehakt met het venkelzaad, chilivlokken, halve tl oregano, peper en zout.
Kneed goed door en draai er 8 balletjes van.
Snijd 8 kleine blokjes van de mozzarella en duw in ieder balletje een blokje mozzarella.
Zet 10 minuten in de koelkast.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 8 minuten op zacht vuur.
Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.
Roer de tomatenpuree, wijn, tomatenblokjes, passata, laurierblaadjes, basterdsuiker en een halve tl oregano door de uien.
Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met zout en peper.

Leg de gehaktballetjes op een bakplaat, sprenkel er wat olie over en bak de balletjes 10 minuten in de hete oven.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet de pasta af en roer door de tomatensaus.

Doe de pasta en saus in een ovenschaal en verdeel de gehaktballetjes over de schaal.
Verdeel de rest van de mozzarella over de saus.
Zet de schaal nog 10 minuten in de oven of even onder een hete grill tot de kaas gesmolten is en de gehaktballetjes goudbruin zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de