Doorgaan naar hoofdcontent

Smeltende gehaktballetjes in tomatensaus

Vorige week waren we op vakantie in Zuid-Engeland en ik kon het natuurlijk niet laten om een kooktijdschrift op de kop te tikken. Op de voorkant van GoodFood stond zo'n lekker makende foto dat ik die heb gekocht. Een schaal heerlijke comfortfood voor de herfst die eindelijk is begonnen.

250 gr half-om-half gehakt
1/4 tl venkelzaad
1/4 tl chilivlokken
1 tl oregano
1 bolletje mozzarella
1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl tomatenpuree
2 el rode wijn
1 blik à 400 gr tomatenblokjes
250 ml passata
2 laurierblaadjes
1 tl lichtbruine basterdsuiker
peper en zout
olijfolie
200 gr pasta, bijvoorbeeld farfalle of penne

Verwarm de oven voor op 200C.
Meng het gehakt met het venkelzaad, chilivlokken, halve tl oregano, peper en zout.
Kneed goed door en draai er 8 balletjes van.
Snijd 8 kleine blokjes van de mozzarella en duw in ieder balletje een blokje mozzarella.
Zet 10 minuten in de koelkast.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 8 minuten op zacht vuur.
Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.
Roer de tomatenpuree, wijn, tomatenblokjes, passata, laurierblaadjes, basterdsuiker en een halve tl oregano door de uien.
Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan 20 minuten zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met zout en peper.

Leg de gehaktballetjes op een bakplaat, sprenkel er wat olie over en bak de balletjes 10 minuten in de hete oven.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet de pasta af en roer door de tomatensaus.

Doe de pasta en saus in een ovenschaal en verdeel de gehaktballetjes over de schaal.
Verdeel de rest van de mozzarella over de saus.
Zet de schaal nog 10 minuten in de oven of even onder een hete grill tot de kaas gesmolten is en de gehaktballetjes goudbruin zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...