Doorgaan naar hoofdcontent

Kiwibes-bavaroistaartjes

Manlief kreeg van een collega een hele zak vol met kiwibessen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het zijn dus bessen die heel erg naar hele rijpe kiwi smaken. Als je ze doorsnijdt zien ze er ook uit als kiwi's, maar ze hebben een gladde schil. Op zoek naar een gerecht kwam ik deze yoghurttaartjes tegen en ze waren heerlijk. Gelatine en kiwi's is geen gelukkige combinatie, maar bij deze kiwibessen is het geen probleem. Het recept is voor 4 personen.

125 gr kiwibessen
2,5 dl volle yoghurt
3 blaadjes gelatine
½ dl water
80 g kristalsuiker
1 dl slagroom
10 volkorenkoekjes
1 el bruine suiker
60 g roomboter

4 bakringen van 8 - 10 cm. (Wij hebben ze ooit uit pvc-pijp gezaagd. Zolang een gerecht niet in de oven hoeft, werkt dat prima)

Week de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water.
Was de kiwibessen en snijd 1/3 van de kiwibessen in kleine partjes en breng samen met het water en de kristalsuiker tegen de kook aan.
Neem de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer dit door het kiwibessen-suikermengsel tot de gelatine is opgelost.
Laat afkoelen.

Schenk yoghurt in een kom en voeg hier het afgekoelde kiwibesmengsel aan toe.
Zet dit in de koelkast.

Hak de volkorenkoekjes fijn in een keukenmachine.
Smelt de roomboter op laag vuur en voeg de bruine suiker en koekjes toe en roer dit goed door.
Verdeel het mengsel over 4 ringen en druk goed aan.
Zet ze vervolgens in de koelkast.

Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.
Meng de slagroom door het kiwibesmengsel.
Verdeel de bavarois over de ringen en zet voor minimaal 50 minuten in de koelkast.

Halveer de overgebleven kiwibessen.
Haal de taartjes uit ringen wanneer de bavarois goed is opgesteven.
Haal eventueel een dunne spatel langs de ring zodat de bavarois los komt.
Garneer met de gehalveerde kiwibessen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...