Doorgaan naar hoofdcontent

Kiwibes-bavaroistaartjes

Manlief kreeg van een collega een hele zak vol met kiwibessen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het zijn dus bessen die heel erg naar hele rijpe kiwi smaken. Als je ze doorsnijdt zien ze er ook uit als kiwi's, maar ze hebben een gladde schil. Op zoek naar een gerecht kwam ik deze yoghurttaartjes tegen en ze waren heerlijk. Gelatine en kiwi's is geen gelukkige combinatie, maar bij deze kiwibessen is het geen probleem. Het recept is voor 4 personen.

125 gr kiwibessen
2,5 dl volle yoghurt
3 blaadjes gelatine
½ dl water
80 g kristalsuiker
1 dl slagroom
10 volkorenkoekjes
1 el bruine suiker
60 g roomboter

4 bakringen van 8 - 10 cm. (Wij hebben ze ooit uit pvc-pijp gezaagd. Zolang een gerecht niet in de oven hoeft, werkt dat prima)

Week de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water.
Was de kiwibessen en snijd 1/3 van de kiwibessen in kleine partjes en breng samen met het water en de kristalsuiker tegen de kook aan.
Neem de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer dit door het kiwibessen-suikermengsel tot de gelatine is opgelost.
Laat afkoelen.

Schenk yoghurt in een kom en voeg hier het afgekoelde kiwibesmengsel aan toe.
Zet dit in de koelkast.

Hak de volkorenkoekjes fijn in een keukenmachine.
Smelt de roomboter op laag vuur en voeg de bruine suiker en koekjes toe en roer dit goed door.
Verdeel het mengsel over 4 ringen en druk goed aan.
Zet ze vervolgens in de koelkast.

Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.
Meng de slagroom door het kiwibesmengsel.
Verdeel de bavarois over de ringen en zet voor minimaal 50 minuten in de koelkast.

Halveer de overgebleven kiwibessen.
Haal de taartjes uit ringen wanneer de bavarois goed is opgesteven.
Haal eventueel een dunne spatel langs de ring zodat de bavarois los komt.
Garneer met de gehalveerde kiwibessen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.