Doorgaan naar hoofdcontent

Koolrabi- of bloemkooltaart

Het oorspronkelijke recept is een bloemkooltaart van Ottolenghi, maar de bloemkool heb ik vervangen door koolrabi. Die groeide namelijk mooi in onze tuin en aangezien gekookte koolrabi een beetje naar bloemkool smaakt, durfde ik het wel aan om de taart daarmee te maken. En dat ging prima, een heerlijke hartige taart was het resultaat!

450 gr koolrabi, in blokjes van 2 cm
1 rode ui, in ringen
75 ml olijfolie
1 tl fijngehakte rozemarijn
7 eieren (ik had er wat meer want onze kippen leggen kleine eieren, het gaat erom dat je in totaal 385 gr ei -zonder schaal- hebt)
15 gr basilicum, fijngesneden
120 gr gezeefde bloem
1,5 tl bakpoeder
0,5 tl kurkuma
150 gr grofgeraspte Parmezaanse kaas
1 el wit sesamzaad
1 tl nigellazaad (kan ook zonder)
zout en peper
gesmolten boter om de vorm in te vetten

Verwarm de oven voor op 200C.

Kook de koolrabiblokjes in ruim water met zout in ongeveer 5 - 10 minuten beetgaar.
Laat de koolrabi uitlekken in een vergiet.

Snijd van een kant van de ui 3 ronde plakken van een halve cm en hak de rest van de ui fijn.
Smoor de gehakte ui met de rozemarijn en olijfolie in 10 minuten op laag vuur.

Klop de eieren los met de basilicum en roer de gesmoorde uien, bloem, bakpoeder, kurkuma, parmezaan, 1 tl zout en peper erdoor.
Klop alles glad en schep daarna voorzichtig de koolrabi erdoor.

Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de rand in met wat gesmolten boter.
Meng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi tegen de wand zodat het blijft plakken.
Giet het koolrabimengsel in de vorm en verdeel de uiringen er bovenop.

Zet de vorm in de oven en bak de taart in 30 - 45 minuten gaar en goudbruin.
Haal de vorm uit de oven en laat hem een kwartiertje afkoelen.
Serveer met een groene salade.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de