Het oorspronkelijke recept is een bloemkooltaart van Ottolenghi, maar de bloemkool heb ik vervangen door koolrabi. Die groeide namelijk mooi in onze tuin en aangezien gekookte koolrabi een beetje naar bloemkool smaakt, durfde ik het wel aan om de taart daarmee te maken. En dat ging prima, een heerlijke hartige taart was het resultaat!
450 gr koolrabi, in blokjes van 2 cm
1 rode ui, in ringen
75 ml olijfolie
1 tl fijngehakte rozemarijn
7 eieren (ik had er wat meer want onze kippen leggen kleine eieren, het gaat erom dat je in totaal 385 gr ei -zonder schaal- hebt)
15 gr basilicum, fijngesneden
120 gr gezeefde bloem
1,5 tl bakpoeder
0,5 tl kurkuma
150 gr grofgeraspte Parmezaanse kaas
1 el wit sesamzaad
1 tl nigellazaad (kan ook zonder)
zout en peper
gesmolten boter om de vorm in te vetten
Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de koolrabiblokjes in ruim water met zout in ongeveer 5 - 10 minuten beetgaar.
Laat de koolrabi uitlekken in een vergiet.
Snijd van een kant van de ui 3 ronde plakken van een halve cm en hak de rest van de ui fijn.
Smoor de gehakte ui met de rozemarijn en olijfolie in 10 minuten op laag vuur.
Klop de eieren los met de basilicum en roer de gesmoorde uien, bloem, bakpoeder, kurkuma, parmezaan, 1 tl zout en peper erdoor.
Klop alles glad en schep daarna voorzichtig de koolrabi erdoor.
Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de rand in met wat gesmolten boter.
Meng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi tegen de wand zodat het blijft plakken.
Giet het koolrabimengsel in de vorm en verdeel de uiringen er bovenop.
Zet de vorm in de oven en bak de taart in 30 - 45 minuten gaar en goudbruin.
Haal de vorm uit de oven en laat hem een kwartiertje afkoelen.
Serveer met een groene salade.
450 gr koolrabi, in blokjes van 2 cm
1 rode ui, in ringen
75 ml olijfolie
1 tl fijngehakte rozemarijn
7 eieren (ik had er wat meer want onze kippen leggen kleine eieren, het gaat erom dat je in totaal 385 gr ei -zonder schaal- hebt)
15 gr basilicum, fijngesneden
120 gr gezeefde bloem
1,5 tl bakpoeder
0,5 tl kurkuma
150 gr grofgeraspte Parmezaanse kaas
1 el wit sesamzaad
1 tl nigellazaad (kan ook zonder)
zout en peper
gesmolten boter om de vorm in te vetten
Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de koolrabiblokjes in ruim water met zout in ongeveer 5 - 10 minuten beetgaar.
Laat de koolrabi uitlekken in een vergiet.
Snijd van een kant van de ui 3 ronde plakken van een halve cm en hak de rest van de ui fijn.
Smoor de gehakte ui met de rozemarijn en olijfolie in 10 minuten op laag vuur.
Klop de eieren los met de basilicum en roer de gesmoorde uien, bloem, bakpoeder, kurkuma, parmezaan, 1 tl zout en peper erdoor.
Klop alles glad en schep daarna voorzichtig de koolrabi erdoor.
Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de rand in met wat gesmolten boter.
Meng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi tegen de wand zodat het blijft plakken.
Giet het koolrabimengsel in de vorm en verdeel de uiringen er bovenop.
Zet de vorm in de oven en bak de taart in 30 - 45 minuten gaar en goudbruin.
Haal de vorm uit de oven en laat hem een kwartiertje afkoelen.
Serveer met een groene salade.
Reacties
Een reactie posten