Doorgaan naar hoofdcontent

Rode bessenschuimtaart

De bessenstruik zit bomvol rode bessen. Een leesclubgenote wees mij op deze schuimtaart die bij haar thuis zeer in de smaak viel. Dus niets hield mij tegen om hem ook te maken. Door omstandigheden proef ik op dit moment even niet zo heel veel, maar wat ik er van proefde was erg lekker en manlief vond de taart ook niet te versmaden! Ik ga hem dus zeker nog een keer maken als de smaak weer helemaal terug is. Onderstaande hoeveelheden zijn voor een springvorm van 26 cm, ik heb alles gehalveerd en dat leverde een mooi klein taartje van 15 cm op.

Taartbodem
250 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
100 gr suiker
125 gr boter, zacht
2 eierdooiers

Vulling en bovenlaag
4 eiwitten
150 gr suiker
150 gr gemalen hazelnoten
500 gr rode bessen

Meng bloem, bakpoeder, suiker, boter en eidooiers in een kom en kneed dit tot een samenhangend deeg.
Wikkel in plastic huishoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in.
Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een cirkel ter grootte van de springvorm.
Druk het deeg op de bodem en iets langs de randen van de vorm.
Klop de eiwitten stijf.
Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je blijft mixen.
Schep de gemalen hazelnoten en twee handjes rode bessen er met een lepel voorzichtig door.
Verdeel de resterende rode bessen over de taartbodem.
Schep het eiwitmengsel hierop.
Zet de vorm op het onderin de voorverwarmde oven en bak 40 - 50 minuten. (Dek af met aluminiumfolie als het eiwitschuim te bruin dreigt te worden)
Laat de taart afkoelen, snij de randen los met een mes en verwijder de springvorm.

Serveer met een lekkere dot slagroom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de