Doorgaan naar hoofdcontent

Biet Wellington

Deze vegetarische versie van Beef Wellington van Allerhande zag ik al een paar keer voorbij komen en het leek mij leuk om hem een keer te maken. En daarbij wilde ik meteen zelf eens bladerdeeg maken. Dit is een recept voor snel bladerdeeg, alhoewel dat ook betrekkelijk is want het deeg moet al met al toch anderhalf uur rusten. Maar het is gelukt en het was erg lekker!
Lekker met spruitjes en aardappelgratin.

Biet Wellington
2 rauwe rode bieten (even groot)
100 gr sjalotten
2 tenen knoflook
200 gr kastanjechampignons
1 el (olijf)olie
1,5 el gedroogde paddenstoelen
1 el balsamicoazijn
135 gr rollen vers bladerdeeg of zelfgemaakt (zie hieronder)
100 gr zuivelspread bieslook light
1 klein ei (losgeklopt)

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de bieten, bestrooi met wat zout en verpak ze apart in aluminiumfolie.
Pof ze in ca. 60 min. gaar.
Neem uit de oven en verwijder de folie.
Maal ondertussen de sjalot, knoflook en champignons in de keukenmachine fijn.
Verhit de olie in een pan en bak het sjalottenmengsel en de gedroogde paddenstoelen 8 min. op middelhoog vuur.
Voeg de balsamicoazijn toe en breng op smaak met peper en zout en bak nog 2 min.
Snijd het bladerdeeg bij tot 24 x 32 cm. Halveer in de lengte, zorg dat 1 plak 2 cm breder is.
Leg de smalle plak op een met bakpapier beklede bakplaat.
Rol de tweede plak uit tot 15 x 32 cm.
Halveer de bieten.
Meng de zuivelspread met het champignonmengsel.
Verdeel ¼ over het midden van de plak, laat 2 cm aan de rand vrij.
Verdeel de biet en de rest van het champignonmengsel erover .
Leg de tweede deegplak erop en druk de randen aan met een vork. Snijd sterren van de rest van het deeg en plak ze erop.
Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bak de biet Wellington in 20 min. goudbruin en gaar.

Snel bladerdeeg of rough puff pastry
250 gr tarwebloem
250 gr roomboter
ongeveer 125 ml ijskoud water
0,5 tl zout

Zet het benodigde water alvast in de vriezer zodat het echt ijskoud is.
Meng de bloem met het zout.
Snij de boter in kleine blokjes en voeg toe aan de bloem.
Meng met je vingertoppen de boter door de bloem tot grof broodkruim, maar dat je nog wel stukjes boter ziet zitten.
Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg beetje bij beetje toe tot je met een koele hand er een bal van kunt vormen. Waarschijnlijk heb je niet al het water nodig.
Kneed niet te langer dan nodig, de kleine klontjes boter zorgen voor het 'bladeren' van het deeg.
Wikkel in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 5 mm dik.
Vouw de lap in drieën: vouw de bovenste half naar het midden en daarna de onderste helft daar weer overheen.
Draai het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit.
Vouw weer in drieën, wikkel in folie en laat weer 30 minuten in de koelkast rusten.

Neem het deeg weer uit de koelkast en herhaal de stappen nog een keer, maar rol dit keer uit tot 3 mm.
Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Het deeg is nu klaar voor gebruik.

Je kunt het deeg in de koelkast 2 dagen bewaren. Je kunt het ook invriezen, het blijft dan 4 weken goed. Laat het een nacht in de koelkast ontdooien als je het wilt gaan gebruiken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de