Doorgaan naar hoofdcontent

Biet Wellington

Deze vegetarische versie van Beef Wellington van Allerhande zag ik al een paar keer voorbij komen en het leek mij leuk om hem een keer te maken. En daarbij wilde ik meteen zelf eens bladerdeeg maken. Dit is een recept voor snel bladerdeeg, alhoewel dat ook betrekkelijk is want het deeg moet al met al toch anderhalf uur rusten. Maar het is gelukt en het was erg lekker!
Lekker met spruitjes en aardappelgratin.

Biet Wellington
2 rauwe rode bieten (even groot)
100 gr sjalotten
2 tenen knoflook
200 gr kastanjechampignons
1 el (olijf)olie
1,5 el gedroogde paddenstoelen
1 el balsamicoazijn
135 gr rollen vers bladerdeeg of zelfgemaakt (zie hieronder)
100 gr zuivelspread bieslook light
1 klein ei (losgeklopt)

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de bieten, bestrooi met wat zout en verpak ze apart in aluminiumfolie.
Pof ze in ca. 60 min. gaar.
Neem uit de oven en verwijder de folie.
Maal ondertussen de sjalot, knoflook en champignons in de keukenmachine fijn.
Verhit de olie in een pan en bak het sjalottenmengsel en de gedroogde paddenstoelen 8 min. op middelhoog vuur.
Voeg de balsamicoazijn toe en breng op smaak met peper en zout en bak nog 2 min.
Snijd het bladerdeeg bij tot 24 x 32 cm. Halveer in de lengte, zorg dat 1 plak 2 cm breder is.
Leg de smalle plak op een met bakpapier beklede bakplaat.
Rol de tweede plak uit tot 15 x 32 cm.
Halveer de bieten.
Meng de zuivelspread met het champignonmengsel.
Verdeel ¼ over het midden van de plak, laat 2 cm aan de rand vrij.
Verdeel de biet en de rest van het champignonmengsel erover .
Leg de tweede deegplak erop en druk de randen aan met een vork. Snijd sterren van de rest van het deeg en plak ze erop.
Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bak de biet Wellington in 20 min. goudbruin en gaar.

Snel bladerdeeg of rough puff pastry
250 gr tarwebloem
250 gr roomboter
ongeveer 125 ml ijskoud water
0,5 tl zout

Zet het benodigde water alvast in de vriezer zodat het echt ijskoud is.
Meng de bloem met het zout.
Snij de boter in kleine blokjes en voeg toe aan de bloem.
Meng met je vingertoppen de boter door de bloem tot grof broodkruim, maar dat je nog wel stukjes boter ziet zitten.
Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg beetje bij beetje toe tot je met een koele hand er een bal van kunt vormen. Waarschijnlijk heb je niet al het water nodig.
Kneed niet te langer dan nodig, de kleine klontjes boter zorgen voor het 'bladeren' van het deeg.
Wikkel in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 5 mm dik.
Vouw de lap in drieën: vouw de bovenste half naar het midden en daarna de onderste helft daar weer overheen.
Draai het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit.
Vouw weer in drieën, wikkel in folie en laat weer 30 minuten in de koelkast rusten.

Neem het deeg weer uit de koelkast en herhaal de stappen nog een keer, maar rol dit keer uit tot 3 mm.
Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Het deeg is nu klaar voor gebruik.

Je kunt het deeg in de koelkast 2 dagen bewaren. Je kunt het ook invriezen, het blijft dan 4 weken goed. Laat het een nacht in de koelkast ontdooien als je het wilt gaan gebruiken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.