Doorgaan naar hoofdcontent

Tomatentaart met olijfoliedeeg

Binnenkort gaan we op vakantie naar Italië en om alvast in vakantiestemming te komen, kocht ik de Foodies van september die geheel gewijd is aan de Italiaanse keuken. En omdat we nu veel tomaten kunnen oogsten, werd deze vegetarische taart het eerste recept wat ik uitprobeerde. Voor herhaling vatbaar!

deeg
350 gr bloem
1 tl zout
150 ml olijfolie

vulling
3 el olijfolie
2 uien, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 el dijonmosterd
100 gr Gruyère, geraspt
50 gr Grana Padano, geraspt
300 - 500 gr kleine tomaten, gehalveerd

Begin met het deeg: meng de bloem met het zout en roer geleidelijk de olijfolie erdoor.
Voeg dan beetje bij beetje 4 à 5 el water toe, tot je een samenhangend deeg hebt.
Vet een ronde vorm van 23 cm in.
Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol uit tot een dunne plak waarmee je de vorm kunt bekleden.
Het deeg kan nogal kruimelig zijn, maar dat geeft niet. Plak gewoon aan elkaar in de vorm.
Zet de vorm met het deeg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 C.
Bak de bodem 20 minuten in de oven, haal hem eruit en laat afkoelen.

Verhit voor de vulling 3 el olijfolie en smoor de ui op laag vuur in 25 - 30 minuten zacht en goudbruin.
Voeg de knoflook toe en bak nog een paar minuten.
Laat het ui-knoflookmengsel afkoelen en roer de mosterd, de Gruyère en de Grana Padano erdoorheen.

Verdeel het ui-kaasmengsel over de bodem.
Verdeel de tomaten er in een enkele laag overheen met de snijkant naar boven.
Bak de taart 20 - 25 minuten tot het deeg knapperig en goudbruin is en de tomaten zacht en geroosterd.

Serveer de taart warm en met bijvoorbeeld deze salade.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de