Doorgaan naar hoofdcontent

Tomatentaart met olijfoliedeeg

Binnenkort gaan we op vakantie naar Italië en om alvast in vakantiestemming te komen, kocht ik de Foodies van september die geheel gewijd is aan de Italiaanse keuken. En omdat we nu veel tomaten kunnen oogsten, werd deze vegetarische taart het eerste recept wat ik uitprobeerde. Voor herhaling vatbaar!

deeg
350 gr bloem
1 tl zout
150 ml olijfolie

vulling
3 el olijfolie
2 uien, gehalveerd en in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 el dijonmosterd
100 gr Gruyère, geraspt
50 gr Grana Padano, geraspt
300 - 500 gr kleine tomaten, gehalveerd

Begin met het deeg: meng de bloem met het zout en roer geleidelijk de olijfolie erdoor.
Voeg dan beetje bij beetje 4 à 5 el water toe, tot je een samenhangend deeg hebt.
Vet een ronde vorm van 23 cm in.
Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol uit tot een dunne plak waarmee je de vorm kunt bekleden.
Het deeg kan nogal kruimelig zijn, maar dat geeft niet. Plak gewoon aan elkaar in de vorm.
Zet de vorm met het deeg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 C.
Bak de bodem 20 minuten in de oven, haal hem eruit en laat afkoelen.

Verhit voor de vulling 3 el olijfolie en smoor de ui op laag vuur in 25 - 30 minuten zacht en goudbruin.
Voeg de knoflook toe en bak nog een paar minuten.
Laat het ui-knoflookmengsel afkoelen en roer de mosterd, de Gruyère en de Grana Padano erdoorheen.

Verdeel het ui-kaasmengsel over de bodem.
Verdeel de tomaten er in een enkele laag overheen met de snijkant naar boven.
Bak de taart 20 - 25 minuten tot het deeg knapperig en goudbruin is en de tomaten zacht en geroosterd.

Serveer de taart warm en met bijvoorbeeld deze salade.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.