Doorgaan naar hoofdcontent

Auberginerolletjes met ricotta-courgettevulling

 

Er is bijna niets leuker dan door de groentetuin te lopen, het een en ander te oogsten en er een heerlijke maaltijd van te maken en die dan in dezelfde tuin opeten!
Van het voorjaar heb ik aubergine gezaaid. Niet omdat ik aubergine nou zo heel bijzonder vind, maar de plant en de vruchten vind ik wel heel mooi. Dus staan er in de broeikas nu een stuk of 8 planten met aubergines in allerlei formaten en vormen. Een werd er wel heel groot, dus het was tijd om er iets mee te gaan doen. In de Boodschappen van deze maand staat dit gerecht. Als de tomaten iets verder waren geweest, dan had ik de tomatensaus ook zelf gemaakt. Maar met aubergine, courgette, basilicum en knoflook uit eigen tuin, vind ik het een hele goede score.

Onderstaand recept is voor 2 personen met heel veel trek of 3 met normale trek :-)

2 aubergines (of 1 hele grote uit eigen tuin)
1 courgette, grof geraspt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
250 gr ricotta
100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
klein bosje basilicum
700 gr gezeefde tomaten
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200C.
Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk ze met 2 el olijfolie, peper en zout.
Verhit een grillpan op hoge stand en bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgette met de knoflook ongeveer 5 minuten.

Meng de ricotta met de helft van de kaas en scheur de helft van de basilicumblaadjes erover. 
Roer de courgette door de ricotta en breng op smaak met zout en peper.
Leg de aubergineplakken naast elkaar en verdeel het ricottamengsel over de plakken en rol ze op.

Giet de helft van de tomatensaus in een ovenschaal en leg de auberginerolletjes erop.
Schenk de rest van de tomatensaus over de rolletjes en verdeel de rest van de Parmezaanse kaas over de saus.
Zet ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin in.

Garneer met de overige basilicum.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de