Doorgaan naar hoofdcontent

Griekse plaattaart

Je hoeft niet naar Griekenland af te reizen om lekker Grieks te kunnen eten. Deze Griekse plaattaart met gemarineerde feta smaakt ook prima onder het Hollandse zonnetje! Ik heb de oorspronkelijke hoeveelheden voor 4 personen aangehouden en niet alles gehalveerd omdat het mij anders niet genoeg leek. Blijkbaar hadden ze bij de Delicious niet zo'n trek toen dit recept werd gemaakt.
Serveer met een groene salade met wat tomaat, olijven en feta.

1 citroen
200 gr feta, in blokjes
5 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pak filodeeg (2 x 5 velllen), ontdooid
150 gr Griekse yoghurt
1 ei
2 takjes verse oregano of tijm
5 grote, rijpe trostomaten
1 rode ui, in ringen

Verwarm de oven voor op 200C.
Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit.
Schep de feta om met de citroenrasp, 2 el citroensap, 2 el olijfolie en de helft van de knoflook.
Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg.
Leg ze zo dat ze de hele bakplaat bedekken en laat de deegvellen elkaar ruim overlappen.
Bestrijk dun met wat olijfolie.
Leg er weer 4 vellen op en bestrijk weer met olie.
Leg de 2 laatste vellen in het midden en bestrijk het geheel met nog een beetje olijfolie.
Vouw de zijkanten 2 x dubbel zodat er een randje ontstaat.
Bestrijk ook de rand met wat olie.
Meng de yoghurt met het ei, de rest van de knoflook, helft van de oregano, zout en peper.
Schep het yoghurtmengsel op de deegbodem en strijk gelijkmatig uit.
Snijd de tomaten horizontaal in plakken en verdeel over de taart.
Verdeel de uiringen over de tomaat en schep tenslotte de feta met de marinade op de taart.
Bak de tomatentaart in het midden van oven in 25 - 30 minuten goudbruin en gaar.
Bestrooi vlak voor serveren met de rest van de oregano.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...