Doorgaan naar hoofdcontent

Griekse plaattaart

Je hoeft niet naar Griekenland af te reizen om lekker Grieks te kunnen eten. Deze Griekse plaattaart met gemarineerde feta smaakt ook prima onder het Hollandse zonnetje! Ik heb de oorspronkelijke hoeveelheden voor 4 personen aangehouden en niet alles gehalveerd omdat het mij anders niet genoeg leek. Blijkbaar hadden ze bij de Delicious niet zo'n trek toen dit recept werd gemaakt.
Serveer met een groene salade met wat tomaat, olijven en feta.

1 citroen
200 gr feta, in blokjes
5 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pak filodeeg (2 x 5 velllen), ontdooid
150 gr Griekse yoghurt
1 ei
2 takjes verse oregano of tijm
5 grote, rijpe trostomaten
1 rode ui, in ringen

Verwarm de oven voor op 200C.
Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit.
Schep de feta om met de citroenrasp, 2 el citroensap, 2 el olijfolie en de helft van de knoflook.
Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg.
Leg ze zo dat ze de hele bakplaat bedekken en laat de deegvellen elkaar ruim overlappen.
Bestrijk dun met wat olijfolie.
Leg er weer 4 vellen op en bestrijk weer met olie.
Leg de 2 laatste vellen in het midden en bestrijk het geheel met nog een beetje olijfolie.
Vouw de zijkanten 2 x dubbel zodat er een randje ontstaat.
Bestrijk ook de rand met wat olie.
Meng de yoghurt met het ei, de rest van de knoflook, helft van de oregano, zout en peper.
Schep het yoghurtmengsel op de deegbodem en strijk gelijkmatig uit.
Snijd de tomaten horizontaal in plakken en verdeel over de taart.
Verdeel de uiringen over de tomaat en schep tenslotte de feta met de marinade op de taart.
Bak de tomatentaart in het midden van oven in 25 - 30 minuten goudbruin en gaar.
Bestrooi vlak voor serveren met de rest van de oregano.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.