Doorgaan naar hoofdcontent

Spinazietaart met feta

Deze taart komt uit de "30 minuten recepten" van Jamie Oliver, maar de taart moest bij mij alleen al 30 minuten in de oven. Dus duurde het iets langer voordat het eten op tafel stond, maar het was het wachten waard. Ik heb wat aan de verhoudingen van de vulling veranderd, want zo kon ik mooi een paar restjes opmaken. Serveer de taart met een salade van tomaat, wat verse kruiden als bieslook, basilicum en rucola en maak het af met een scheutje olijfolie en witte wijnazijn.

1 pak filodeeg, ontdooid
400 gr bladspinazie
klontje boter
200 gr feta
80 gr pijboompitten
5 eieren
50 gr geraspte kaas
rasp van een kwart citroen
1 tl oregano
nootmuskaat
olijfolie
cayennepeper
zout en peper

Verwarm de oven voor op 180C.
Laat het klontje boter in een koekenpan smelten en doe de helft van de spinazie erbij en laat slinken.
Voeg de andere helft toe en laat die ook al roerend slinken.
Breng de spinazie op smaak met nootmuskaat en laat de spinazie uitlekken.
Hak de spinazie grof.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Klop de eieren los in een grote kom en brokkel de feta erdoor heen.
Voeg de geraspte kaas en oregano toe en breng op smaak met peper, een eetlepel olijfolie en de citroenrasp.
Neem een ronde ovenschaal en vet die in met boter.
Neem een vel filodeeg en bestrijk die dun met olie en leg hem half in de ovenschaal.
Ga zo door tot je met 4 vellen de schaal hebt bekleed.
De filodeegbladen hangen dus half over de rand.
Strooi er wat cayennepeper en zout over en herhaal alles nog een keer.
Roer de spinazie en pijnboompitten door het eimengsel en giet in de vorm.
Bestrijk de laatste 2 bladen weer dun met olijfolie en dek hiermee de vulling af.
Vouw de overhangende randen naar binnen over de taart heen en bestrijk deze nog een keer met een beetje olie.
Bak de taart in 20 - 30 minuten goudbruin en gaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de