Doorgaan naar hoofdcontent

Financiers

Op mijn vrije dag vind ik het heerlijk om een beetje uit te slapen en dan langzaam echt wakker worden met Rudolph's Bakery op 24Kitchen. Zo ging het dus ook deze ochtend en Rudolph maakte een vruchtentaart en kleine cakejes met naam financiers. Die zagen er erg lekker uit, dus na het opstaan eens gekeken of ik alle ingrediënten had. Niet dus, maar even neuzen door een paar kookboeken en ik kwam deze variatie tegen van Yvette van Boven waar ik wel alle benodigdheden voor in huis had. Het amandelschaafsel erover is dan wel weer een idee van onze televisiekok.

150 gr boter
50 gr bloem
150 gr poedersuiker
60 gr amandelpoeder
snuf zout
3 eiwitten
amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 200C.
Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur tot hij helder en lichtbruin van kleur is.
Dit heet "beurre noisette" en het duurt ongeveer 10 - 15 minuten.
Meng de bloem, poedersuiker, amandelpoeder en zout goed door elkaar.
Giet de gesmolten boter erbij en probeer de korreltjes in de pan te houden. Als er een paar meekomen is dat niet erg.
Doe de eiwitten erbij en roer met een spatel tot een beslag.
Vet speciale financiervormpjes, cupcakevorm, mini-muffinvorm of andere kleine vormpjes goed in en giet het beslag erin.
Strooi wat amandelschaafsel over ieder vormpje en bak de financiers in 12 - 15 minuten gaar en goudbruin.
Laat afkoelen en haal de cakejes uit de vorm.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...