zaterdag 14 december 2013

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip

Dit is echt weer een topper! Het doet sterk denken aan de köfte van Knorr, maar dan zelfgemaakt dus veel lekkerder. Het recept komt uit de Kerstallerhande van dit jaar en is daar onderdeel van en hapjestafel. Maar met wat aanpassingen heb je een volwaardige maaltijd. Wij waren alleen niet zo weg van de yoghurtdip, die vervang ik de volgende keer door een frisse komkommersalade. Je kunt de balletjes serveren met rijst of met platbrood. Daarom ook dit makkelijke recept van Annabel Langbein voor lahmacun.

Lahmacun (platbrood)
150 gr bloem
125 ml Griekse yoghurt
halve tl zout

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes
30 gr pijnboompitten
6 sjalotten
300 gr half-om-half gehakt
15 gr platte peterselie, zeer fijngehakt
1 tl kaneelpoeder
1 tl gemalen komijn
halve tl zout
half geklutst ei
2 el olijfolie
1 laurierblaadje
2 el tomatenpuree
300 ml kippenbouillon
10 gr munt, fijngehakt
10 gr dille, fijngehakt
60 gr Griekse yoghurt
1 mespunt cayennepeper
1 el maizena

Meng de bloem, yoghurt en zout tot je een zacht en soepel deeg hebt.
Verpak het deeg in bakpapier en leg tot gebruik in de koelkast

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Laat afkoelen en hak ze fijn.
Pel de sjalotten, snipper 1 sjalotje fijn en halveer de rest.
Doe het gehakt met de pijnboompitten, gesnipperde sjalot, peterselie, kaneel, komijn, zout en ei in een kom.
Kneed goed door elkaar en vorm er met vochtige handen ongeveer 12 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin.
Neem ze uit de pan en leg ze op een schaal.
Bak de gehalveerde sjalotten, het laurierblad en de tomatenpuree al roerend 3 minuten op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet.
Voeg de bouillon toe.
Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze op laag vuur, met de deksel schuin op pan, in 20 minuten gaar stoven.
Meng de yoghurt met de dille en munt.
Bestrooi met cayennepeper.

Verdeel het deeg in 6 gelijke stukjes.
Rol de deegballetjes op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne lappen.
Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur.
Bak de platbroden 1 minuut per kant gaar.
Hou ze eventueel warm in een oven op 100C.

Haal de balletjes uit de saus.
Meng de maizena met 2 el water en bind de saus tot hij een mooie dikte heeft.
Giet de saus over de gehaktballetjes en serveer met de yoghurtdip en het platbrood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten