Doorgaan naar hoofdcontent

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip

Dit is echt weer een topper! Het doet sterk denken aan de köfte van Knorr, maar dan zelfgemaakt dus veel lekkerder. Het recept komt uit de Kerstallerhande van dit jaar en is daar onderdeel van en hapjestafel. Maar met wat aanpassingen heb je een volwaardige maaltijd. Wij waren alleen niet zo weg van de yoghurtdip, die vervang ik de volgende keer door een frisse komkommersalade. Je kunt de balletjes serveren met rijst of met platbrood. Daarom ook dit makkelijke recept van Annabel Langbein voor lahmacun.

Lahmacun (platbrood)
150 gr bloem
125 ml Griekse yoghurt
halve tl zout

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes
30 gr pijnboompitten
6 sjalotten
300 gr half-om-half gehakt
15 gr platte peterselie, zeer fijngehakt
1 tl kaneelpoeder
1 tl gemalen komijn
halve tl zout
half geklutst ei
2 el olijfolie
1 laurierblaadje
2 el tomatenpuree
300 ml kippenbouillon
10 gr munt, fijngehakt
10 gr dille, fijngehakt
60 gr Griekse yoghurt
1 mespunt cayennepeper
1 el maizena

Meng de bloem, yoghurt en zout tot je een zacht en soepel deeg hebt.
Verpak het deeg in bakpapier en leg tot gebruik in de koelkast

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Laat afkoelen en hak ze fijn.
Pel de sjalotten, snipper 1 sjalotje fijn en halveer de rest.
Doe het gehakt met de pijnboompitten, gesnipperde sjalot, peterselie, kaneel, komijn, zout en ei in een kom.
Kneed goed door elkaar en vorm er met vochtige handen ongeveer 12 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin.
Neem ze uit de pan en leg ze op een schaal.
Bak de gehalveerde sjalotten, het laurierblad en de tomatenpuree al roerend 3 minuten op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet.
Voeg de bouillon toe.
Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze op laag vuur, met de deksel schuin op pan, in 20 minuten gaar stoven.
Meng de yoghurt met de dille en munt.
Bestrooi met cayennepeper.

Verdeel het deeg in 6 gelijke stukjes.
Rol de deegballetjes op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne lappen.
Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur.
Bak de platbroden 1 minuut per kant gaar.
Hou ze eventueel warm in een oven op 100C.

Haal de balletjes uit de saus.
Meng de maizena met 2 el water en bind de saus tot hij een mooie dikte heeft.
Giet de saus over de gehaktballetjes en serveer met de yoghurtdip en het platbrood.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de