Doorgaan naar hoofdcontent

Midden-Oosterse barbecue

Ik vind het leuk om te bbq-en met een bepaald thema. Zo hebben we al eens een Thaise bbq gedaan en gisteren stond deze barbecue met gerechten uit Libanon, Turkije en Marokko op het menu. De recepten komen, behalve de couscoussalade, van de Allerhande-website.
Na een dagje boeidelen aan het huis (manlief) en plafond van de nieuwe slaapkamer (ikzelf) schilderen, was het heerlijk om uitgezakt te genieten van deze zomerse gerechten!

Libanese kipkebabs
60 ml Griekse yoghurt
1 el olie
sap van een halve geperste sinaasappel
2 teentjes knoflook, geperst
0,5 tl kaneel
snufje kardemom
snufje djahé
2 kipfilets

Snij de kipfilets in brede repen en doe ze in een grote, afsluitbare diepvrieszak.
Voeg alle andere ingrediënten toe en 'masseer' alles door elkaar.
Laat in de koelkast een nacht marineren.
Laat de kipfilets uitlekken en rijg ze aan een pen.
Gril ze op een goed ingevet rooster in ongeveer 12 minuten gaar.

Turkse gehaktspiesen met yoghurtsaus
4 preibladeren
250 gr rundergehakt
25 gr rozijnen
1 teentje knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn (djinten)
1 tl gemalen korainder (ketoembar)
cayennepeper
150 gr Griekse yoghurt
ongveer 7 gr muntblaadjes, fijngehakt
2 el olijfolie
shoarmabroodjes

Was de preibladeren en leg ze in een schaal.
Overgiet de bladeren met kokend water en laat even staan zodat ze zacht worden.
Meng het gehakt met de rozijnen, knoflook, komijn, koriander, mespunt cayennepeper en halve tl zout.
Kneed goed door en vorm er 4 dunne worstjes van.
Dep de preibladeren droog en wikkel deze om de worstjes.
Schuif het uiteinde onder de preiwikkel zodat de prei niet loslaat.
Rijg de worstjes aan spiesen.
Meng de yoghurt met de munt en peper en zout naar smaak.
Bestrijk de gehaktspies met olie en rooster ze op de barbecue in 10 - 12 minuten gaar.
Aan de zijkant de barbecue kun je de shoarmabroodjes roosteren (of in de oven als de bbq te klein is).
Serveer de spiesen met broodjes en de yoghurtsaus.

Marokkaanse runderspiesen
150 gr biefstuk, in lange repen
paar gegrilde paprika's uit een pot, in stukken
0,5 tl gemalen komijn
0,5 tl kerriepoeder
0,5 tl paprikapoeder
1 l olijfolie

Meng de olie met de kruiden en marineer het vlees hier 10 minuten in.
Rijg het vlees en de stukken paprika zigzaggend op pennen.
Rooster de spiesen ongeveer 6 minuten op de barbecue.

Zigeunersalade
1 rode ui, in ringen
1 groene paprika, in stukjes
4 trostomaten, in stukjes
1 rode peper, in ringetjes
150 gr feta, verkruimeld
1 teentje knoflook, geperst
peterselie
0,5 tl paprikapoeder
zout en peper
2 el olijfolie

Doe alles in een schaal en schep om.

Couscoussalade
225 gr couscous
pitjes van een halve granaatappel
2 bosuitjes, in ringetjes
100 gr diepvrieserwtjes, ontdooid onder een hete kraan
pistachenootjes of notenmelange
koriander, peterselie
olijfolie
citroensap

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster de de noten in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen en hak ze grof.
Meng de noten, erwtjes, bosuit, granaatappelpitjes door de couscous.
Breng op smaak met olijfolie, citroensap, koriander en/of peterselie.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.