Doorgaan naar hoofdcontent

Midden-Oosterse barbecue

Ik vind het leuk om te bbq-en met een bepaald thema. Zo hebben we al eens een Thaise bbq gedaan en gisteren stond deze barbecue met gerechten uit Libanon, Turkije en Marokko op het menu. De recepten komen, behalve de couscoussalade, van de Allerhande-website.
Na een dagje boeidelen aan het huis (manlief) en plafond van de nieuwe slaapkamer (ikzelf) schilderen, was het heerlijk om uitgezakt te genieten van deze zomerse gerechten!

Libanese kipkebabs
60 ml Griekse yoghurt
1 el olie
sap van een halve geperste sinaasappel
2 teentjes knoflook, geperst
0,5 tl kaneel
snufje kardemom
snufje djahé
2 kipfilets

Snij de kipfilets in brede repen en doe ze in een grote, afsluitbare diepvrieszak.
Voeg alle andere ingrediënten toe en 'masseer' alles door elkaar.
Laat in de koelkast een nacht marineren.
Laat de kipfilets uitlekken en rijg ze aan een pen.
Gril ze op een goed ingevet rooster in ongeveer 12 minuten gaar.

Turkse gehaktspiesen met yoghurtsaus
4 preibladeren
250 gr rundergehakt
25 gr rozijnen
1 teentje knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn (djinten)
1 tl gemalen korainder (ketoembar)
cayennepeper
150 gr Griekse yoghurt
ongveer 7 gr muntblaadjes, fijngehakt
2 el olijfolie
shoarmabroodjes

Was de preibladeren en leg ze in een schaal.
Overgiet de bladeren met kokend water en laat even staan zodat ze zacht worden.
Meng het gehakt met de rozijnen, knoflook, komijn, koriander, mespunt cayennepeper en halve tl zout.
Kneed goed door en vorm er 4 dunne worstjes van.
Dep de preibladeren droog en wikkel deze om de worstjes.
Schuif het uiteinde onder de preiwikkel zodat de prei niet loslaat.
Rijg de worstjes aan spiesen.
Meng de yoghurt met de munt en peper en zout naar smaak.
Bestrijk de gehaktspies met olie en rooster ze op de barbecue in 10 - 12 minuten gaar.
Aan de zijkant de barbecue kun je de shoarmabroodjes roosteren (of in de oven als de bbq te klein is).
Serveer de spiesen met broodjes en de yoghurtsaus.

Marokkaanse runderspiesen
150 gr biefstuk, in lange repen
paar gegrilde paprika's uit een pot, in stukken
0,5 tl gemalen komijn
0,5 tl kerriepoeder
0,5 tl paprikapoeder
1 l olijfolie

Meng de olie met de kruiden en marineer het vlees hier 10 minuten in.
Rijg het vlees en de stukken paprika zigzaggend op pennen.
Rooster de spiesen ongeveer 6 minuten op de barbecue.

Zigeunersalade
1 rode ui, in ringen
1 groene paprika, in stukjes
4 trostomaten, in stukjes
1 rode peper, in ringetjes
150 gr feta, verkruimeld
1 teentje knoflook, geperst
peterselie
0,5 tl paprikapoeder
zout en peper
2 el olijfolie

Doe alles in een schaal en schep om.

Couscoussalade
225 gr couscous
pitjes van een halve granaatappel
2 bosuitjes, in ringetjes
100 gr diepvrieserwtjes, ontdooid onder een hete kraan
pistachenootjes of notenmelange
koriander, peterselie
olijfolie
citroensap

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster de de noten in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen en hak ze grof.
Meng de noten, erwtjes, bosuit, granaatappelpitjes door de couscous.
Breng op smaak met olijfolie, citroensap, koriander en/of peterselie.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...