Doorgaan naar hoofdcontent

Midden-Oosterse barbecue

Ik vind het leuk om te bbq-en met een bepaald thema. Zo hebben we al eens een Thaise bbq gedaan en gisteren stond deze barbecue met gerechten uit Libanon, Turkije en Marokko op het menu. De recepten komen, behalve de couscoussalade, van de Allerhande-website.
Na een dagje boeidelen aan het huis (manlief) en plafond van de nieuwe slaapkamer (ikzelf) schilderen, was het heerlijk om uitgezakt te genieten van deze zomerse gerechten!

Libanese kipkebabs
60 ml Griekse yoghurt
1 el olie
sap van een halve geperste sinaasappel
2 teentjes knoflook, geperst
0,5 tl kaneel
snufje kardemom
snufje djahé
2 kipfilets

Snij de kipfilets in brede repen en doe ze in een grote, afsluitbare diepvrieszak.
Voeg alle andere ingrediënten toe en 'masseer' alles door elkaar.
Laat in de koelkast een nacht marineren.
Laat de kipfilets uitlekken en rijg ze aan een pen.
Gril ze op een goed ingevet rooster in ongeveer 12 minuten gaar.

Turkse gehaktspiesen met yoghurtsaus
4 preibladeren
250 gr rundergehakt
25 gr rozijnen
1 teentje knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn (djinten)
1 tl gemalen korainder (ketoembar)
cayennepeper
150 gr Griekse yoghurt
ongveer 7 gr muntblaadjes, fijngehakt
2 el olijfolie
shoarmabroodjes

Was de preibladeren en leg ze in een schaal.
Overgiet de bladeren met kokend water en laat even staan zodat ze zacht worden.
Meng het gehakt met de rozijnen, knoflook, komijn, koriander, mespunt cayennepeper en halve tl zout.
Kneed goed door en vorm er 4 dunne worstjes van.
Dep de preibladeren droog en wikkel deze om de worstjes.
Schuif het uiteinde onder de preiwikkel zodat de prei niet loslaat.
Rijg de worstjes aan spiesen.
Meng de yoghurt met de munt en peper en zout naar smaak.
Bestrijk de gehaktspies met olie en rooster ze op de barbecue in 10 - 12 minuten gaar.
Aan de zijkant de barbecue kun je de shoarmabroodjes roosteren (of in de oven als de bbq te klein is).
Serveer de spiesen met broodjes en de yoghurtsaus.

Marokkaanse runderspiesen
150 gr biefstuk, in lange repen
paar gegrilde paprika's uit een pot, in stukken
0,5 tl gemalen komijn
0,5 tl kerriepoeder
0,5 tl paprikapoeder
1 l olijfolie

Meng de olie met de kruiden en marineer het vlees hier 10 minuten in.
Rijg het vlees en de stukken paprika zigzaggend op pennen.
Rooster de spiesen ongeveer 6 minuten op de barbecue.

Zigeunersalade
1 rode ui, in ringen
1 groene paprika, in stukjes
4 trostomaten, in stukjes
1 rode peper, in ringetjes
150 gr feta, verkruimeld
1 teentje knoflook, geperst
peterselie
0,5 tl paprikapoeder
zout en peper
2 el olijfolie

Doe alles in een schaal en schep om.

Couscoussalade
225 gr couscous
pitjes van een halve granaatappel
2 bosuitjes, in ringetjes
100 gr diepvrieserwtjes, ontdooid onder een hete kraan
pistachenootjes of notenmelange
koriander, peterselie
olijfolie
citroensap

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rooster de de noten in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen en hak ze grof.
Meng de noten, erwtjes, bosuit, granaatappelpitjes door de couscous.
Breng op smaak met olijfolie, citroensap, koriander en/of peterselie.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de