Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeientaartje met kwarkroom

Zomerkoninkjes, daar is het nu de tijd voor! Dus dit taartje, dat in de Delicious gemaakt wordt met aalbessen, een beetje veranderd en er aardbeien op gedaan. Wat een heerlijk dessert was dat.
Ik heb het taartje gemaakt in een springvorm van 15 cm doorsnede, maar als je een dubbele hoeveelheid maakt gebruik dan een vorm van 24 cm.


bodem
50 gr suiker
150 gr bloem
100 gr zachte boter
1 losgeklopt ei

vulling
250 ml volle melk
halve vanillepeul, opengesneden en de merg eruit
3 eidooiers
60 gr suiker
20 gr maizena
2 el volle roomkwark

topping
1 el oranjelikeur of Pimm's
halve vanillepeul, opengesneden en de merg eruit
aardbeien of aalbessen

Verwarm de oven voor op 200C.
Meng voor de bodem de suiker, bloem en boter door elkaar tot een soepel deeg.
Vet een springvorm in en bekleed de vorm met het deeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm 20 minuten in de oven tot het deeg net goudbruin is.
Haal de vorm uit de oven en bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Zet de vorm nog 5 minuten in de oven.
Laat helemaal afkoelen.

Breng voor de room de melk met het vanillemerg aan de kook.
Klop de eidooiers met de suiker kort door elkaar en roer de gezeefde maizena door.
Schenk een deel van de warme melk in een dun straaltje bij het dooiermengsel en blijf goed roeren.
Schenk het dooiermengsel terug in de pan bij de rest van de melk en verwarm al roerend op het laagste vuur.
Roer goed over de bodem totdat het mooi dik gebonden is en zacht kookt.
Haal de pan van het vuur, schenk in een kom en zet in een bak met koud water.
Laat onder regelmatig roeren wat afkoelen en laat het afgedekt in de koelkast verder afkoelen.

Roer de kwark door de koude banketbakkersroom en vul de taartbodem ermee.
Schep de likeur en het vanillemerg door de aardbeien en verdeel over de taart.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...