Doorgaan naar hoofdcontent

Eendenborst met bramensaus en knolselderijpuree

Het wildseizoen is aangebroken, dus de recepten met wild vliegen je om de oren. In de Hallo Jumbo las ik dit recept met eend. De eend heb ik wel bij de poelier (die De Haan heet :-)) gehaald en niet bij de Jumbo. De eend had een sterke wildsmaak, als je daar niet zo van houdt, neem dan tamme eend.


1 knolselderij
2 eendenborstfilets
zout en peper
125 gr crème fraîche
3 takjes tijm
1 sjalotje, fijngesneden
2 el bramenjam
150 ml rode wijn, bijvoorbeeld Merlot
125 gr bramen
nootmuskaat

Snijd de knolselderij in plakken en snijd de schil weg.
Snijd de plakken in blokjes van 1 bij 1 cm.
Kook de knolselderij in water met zout in 15 min. gaar.
Snijd de vetlaag van de eendenborstfilets kruislings tot het vlees in.
Bestrooi de filets met zout en peper.
Bak de eendenborstfilets in een droge koekenpan 5 min. op het vel.
Keer het vlees en bak de filets nog 2 min.
Giet intussen de knolselderij af.
Pureer de knolselderij met de staafmixer.
Roer de crème fraîche, de tijm en zout en peper naar smaak erdoor.
Houd de puree in de pan op laag vuur warm.
Neem de eendenborstfilets uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie rusten.
Schenk het bakvet op 2 el na uit de pan.
Fruit de sjalot in het bakvet.
Roer de jam erdoor.
Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Snijd de eendenborst in plakjes en verdeel over de borden.
Schep de bramensaus over het vlees en serveer met de knolselderij-tijmpuree.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.