Doorgaan naar hoofdcontent

Worteltaart

Zo, die is lekker! Afgelopen zondag hebben we met z'n tienen een high tea gemaakt. Verdeeld over twee keukens hebben we 10 zoete en hartige gerechten gemaakt en daarna samen aan een overvolle tafel gezellig met z'n allen thee gedronken en er lekkere dingen bij gegeten. Er was alleen geen tijd om de heerlijkheden te fotograferen. Deze carrot cake uit het boek "De smaak van mijn herinnering" van Tessa Kiros, heb ik daarom in kleinere versie nog maar een keertje gemaakt.
Wij vonden de topping wel heel erg zoet, neem dus eerst de helft van de poedersuiker en roer er naar smaak gewoon meer doorheen als je van heel zoet houdt.

Worteltaart
• 4 eieren
• 250 gram lichte basterdsuiker
• 185 ml zonnebloemolie
• 300 gram cakemeel of bloem
• 1,5 theelepel zout
• 2 theelepels bakpoeder
• 2 theelepels kaneel
• 2 theelepels koekkruiden
• 400 gram geraspte wortels
• 55 gram gepelde en grofgehakte walnoten

Topping
• 180 gram zachte boter
• 250 gram poedersuiker
• 180 gram roomkaas/MonChou
• 3 druppels vanille-extract

Verwarm de oven voor op 180 graden of stand 4.
Beboter een springvorm en bestuif hem vervolgens met bloem.
Klop de eieren en de suiker tot een romige massa en roer vervolgens de olie erdoorheen.
Zeef de bloem met het zout, bakpoeder, de kaneel en koekkruiden.
Voeg dit bij het eimengsel en roer het geheel door elkaar.
Voeg de wortelen en walnoten toe en meng alles snel met een mixer.
Spatel het beslag in de springvorm en zet de cake voor een uur in de oven.
De taart gaat behoorlijk rijzen.
Laat de taart afkoelen.

Vermeng de boter met de helft van de poedersuiker, eerst met een houten lepel en vervolgens met een garde, tot de massa stijf is.
Roer er dan de roomkaas en het vanille-extract doorheen.
Voeg eventueel nog meer poedersuiker naar smaak toe.
Halveer de taart horizontaal en verdeel de helft van het mengsel over de onderste laag.
Leg de bovenste laag er weer bovenop en verdeel de rest van de topping over de cake.
Bestrooi met wat geraspte wortel of stukjes walnoot.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de