Ons kleine pruimenboompje doet het dit jaar buitengewoon goed, dus ben ik dit weekend allerlei gerechten met pruimen aan het maken. Zoals pruimencake, pruimenclafoutis en deze pruimenchutney. Het is maar een klein potje, maar genoeg voor de komende tijd. En dit moment staat er een pannetje op het vuur waarin pruimen, bramen en rabarber liggen te pocheren. Gepocheerd fruit is heerlijk als ontbijt met yoghurt en muesli.
0,5 tl komijnzaad
0,5 tl korianderzaad
3 kardemompeulen
0,5 tl kurkuma
heel klein snufje cayennepeper
300 ons pruimen, schoongemaakt en in grove stukken
1 klein uitje, grof gesneden
1 klein teentje knoflook, geperst
halve rode Spaanse peper, in grote stukken
0,5 cm gember, geschild
2 el olijfolie
1 el bruine suiker
limoensap
Rooster de specerijen in een kleine koekenpan zonder vet tot ze gaan geuren.
Schep het mengsel in een vijzel en stamp helemaal fijn.
Verwijder de schillen van de kardemompeulen.
Doe de ui, Spaanse peper, gember en de olijfolie in een kom en hak met de staafmixer tot een pasta.
Doe de uienpasta in een pannetje met dikke bodem en bak de pasta een paar minuten op laag vuur.
Voeg de fijngemalen specerijen en de pruimen toe en een scheutje water.
Roer alles goed door elkaar.
Laat dit 30 minuten zacht pruttelen zonder deksel.
Roer de suiker erdoor en laat nog 10 minuten inkoken.
Het moet ongeveer de dikte van jam krijgen.
Proef de chutney en voeg eventueel nog wat suiker toe en breng op smaak met limoensap.
Schep de chutney in een gesteriliseerd potje, laat afkoelen en draai de dop erop.
Bewaar de chutney in de koelkast.
0,5 tl komijnzaad
0,5 tl korianderzaad
3 kardemompeulen
0,5 tl kurkuma
heel klein snufje cayennepeper
300 ons pruimen, schoongemaakt en in grove stukken
1 klein uitje, grof gesneden
1 klein teentje knoflook, geperst
halve rode Spaanse peper, in grote stukken
0,5 cm gember, geschild
2 el olijfolie
1 el bruine suiker
limoensap
Rooster de specerijen in een kleine koekenpan zonder vet tot ze gaan geuren.
Schep het mengsel in een vijzel en stamp helemaal fijn.
Verwijder de schillen van de kardemompeulen.
Doe de ui, Spaanse peper, gember en de olijfolie in een kom en hak met de staafmixer tot een pasta.
Doe de uienpasta in een pannetje met dikke bodem en bak de pasta een paar minuten op laag vuur.
Voeg de fijngemalen specerijen en de pruimen toe en een scheutje water.
Roer alles goed door elkaar.
Laat dit 30 minuten zacht pruttelen zonder deksel.
Roer de suiker erdoor en laat nog 10 minuten inkoken.
Het moet ongeveer de dikte van jam krijgen.
Proef de chutney en voeg eventueel nog wat suiker toe en breng op smaak met limoensap.
Schep de chutney in een gesteriliseerd potje, laat afkoelen en draai de dop erop.
Bewaar de chutney in de koelkast.
Reacties
Een reactie posten