Doorgaan naar hoofdcontent

Garnalen van Joost

Een tijdje geleden zijn we met een groep collega's aan het 'outdoor-cooking' geslagen. Zalm op een plank gespijkerd en boven een vuurtje gegaard, brownies uit een Dutch oven en deze garnalen uit een soort heksenketel boven een vuurtje. Collega Joost stond aan het hoofd van deze garnalen, dus noemen we ze nu 'Garnalen van Joost'. Ik heb ze pas thuis nog een keer gemaakt, gewoon op het gasfornuis en dat ging ook prima!

250 gr rauwe, gepelde reuzengarnalen
2 teentje knoflook, geperst
1 rode ui, fijngesneden
100 ml droge witte wijn
150 ml kookroom
2 bosuitjes, in ringetjes
zoete chilisaus
peper en zout
olijfolie
250 gr pasta

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Verhit een scheut olijfolie met de helft van de knoflook in een koekenpan.
Voeg de garnalen toe en bak ze in een paar minuten bijna gaar.
Neem de garnalen uit de pan.
Bak de ui en de andere helft van de knoflook glazig in de achtergebleven olijfolie.
Schenk de wijn en de room erbij en laat 5 minuten inkoken.
Doe er naar smaak een flinke scheut zoete chilisaus, peper en zout bij.
Proef of je het zo al lekker vindt of dat er nog wat chilisaus bij kan.
Schep op het laatst de garnalen en de bosui door het roommengsel.
Serveer met de pasta.


Reacties

  1. Dank aan Ellen, die "mijn" recept bewaart heeft. Vandaag gekookt en het was zalig. Variatie tip: met rijst en frisse salade. Noodzakelijke aanpassing: 5 teentjes knoflook, om de smaak wat meer los te laten komen (voor de liefhebber).

    Groet Joost

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...