Doorgaan naar hoofdcontent

Garnalen van Joost

Een tijdje geleden zijn we met een groep collega's aan het 'outdoor-cooking' geslagen. Zalm op een plank gespijkerd en boven een vuurtje gegaard, brownies uit een Dutch oven en deze garnalen uit een soort heksenketel boven een vuurtje. Collega Joost stond aan het hoofd van deze garnalen, dus noemen we ze nu 'Garnalen van Joost'. Ik heb ze pas thuis nog een keer gemaakt, gewoon op het gasfornuis en dat ging ook prima!

250 gr rauwe, gepelde reuzengarnalen
2 teentje knoflook, geperst
1 rode ui, fijngesneden
100 ml droge witte wijn
150 ml kookroom
2 bosuitjes, in ringetjes
zoete chilisaus
peper en zout
olijfolie
250 gr pasta

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Verhit een scheut olijfolie met de helft van de knoflook in een koekenpan.
Voeg de garnalen toe en bak ze in een paar minuten bijna gaar.
Neem de garnalen uit de pan.
Bak de ui en de andere helft van de knoflook glazig in de achtergebleven olijfolie.
Schenk de wijn en de room erbij en laat 5 minuten inkoken.
Doe er naar smaak een flinke scheut zoete chilisaus, peper en zout bij.
Proef of je het zo al lekker vindt of dat er nog wat chilisaus bij kan.
Schep op het laatst de garnalen en de bosui door het roommengsel.
Serveer met de pasta.


Reacties

  1. Dank aan Ellen, die "mijn" recept bewaart heeft. Vandaag gekookt en het was zalig. Variatie tip: met rijst en frisse salade. Noodzakelijke aanpassing: 5 teentjes knoflook, om de smaak wat meer los te laten komen (voor de liefhebber).

    Groet Joost

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de