Doorgaan naar hoofdcontent

Bloemkoolrisotto


Gisteren viel de nieuwe Delicious op de mat met daarin dit recept voor bloemkoolrisotto met salie en hazelnoten uit de oven. Een heerlijke, vegetarische risotto waarbij de oven het meeste werk doet. Normaal gesproken sta je een kwartier rustig te roeren in de pan -wat ook heel rustgevend kan werken- maar nu zet je een pan in de oven en even later is de risotto klaar!


300 gr bloemkool
60 gr boter
1 grote sjalot, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
225 gr risottorijst
630 ml kippenbouillon
225 ml slagroom of kookroom
1/2 bosje salie
grof gehakte hazelnoten, geroosterd
geraspte parmezaansekaas

Verwarm de oven voor op 180C.
Maal de bloemkool in een hakmolentje of keukenmachine tot grof kruim.
Smelt 30 gr boter in een braadpan op laag vuur en fruit het sjalotje en de knoflook 2 minuten.
Schep de rijst en de bloemkool erdoor.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
Dek de pan af met een goed sluitende deksel of aluminiumfolie en zet de pan 15-20 minuten in de oven of tot de risotto beetgaar is.
Neem de pan uit de oven en laat 10 minuten rusten.
Roer de room erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe.

Smelt intussen de rest van de boter op halfhoog vuur en laat deze in 2-3 minuten goudbruin worden.
Voeg de salieblaadjes toe en bak ze in 30 seconden knapperig en neem de pan van het vuur.

Verdeel de risotto over 2 borden en schenk de boter met de salie over de risotto.
Bestrooi met de hazelnoten en parmezaanse kaas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de