Doorgaan naar hoofdcontent

Courgettemuffins met walnoten en botercrème

 

In de grote aanvoer van courgettes weer iets nieuws uitgeprobeerd: courgettemuffins! Het smaakt zo ongeveer als carrot cake, maar in plaats van oranje stukjes kom je nu groene stippels tegen.
De courgette houdt de muffin lekker smeuïg. Op zoek naar een recept van botercrème kwam ik terecht op de website van Laura's Bakery. Een heerlijke luchtige botercrème!

Nodig voor de muffins:
370 gr courgette, grof geraspt
120 gr walnoten, 12 apart houden en de rest grof gehakt
3 eieren
225 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
180 gr bruine rietsuiker
150 gr boter, gesmolten
snuf zout
1 kleine el speculaaskruiden

Nodig voor de botercrème:
22 gr bloem, gezeefd
120 ml melk
100 gr ongezouten boter
100 gr poedersuiker
halve tl vanille-extract

Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eieren met de rietsuiker luchtig.
Voeg de helft van het zelfrijzend bakmeel toe en roer goed door.
Giet de gesmolten boter erbij en meng goed.
Voeg de rest van het bakmeel, de speculaaskruiden, grof gehakte walnoten en zout toe.
Knijp de grof geraspte courgette een beetje uit en roer door het beslag.
Plaats papieren bakvormpjes in de muffinvorm en verdeel het deeg over de 12 vormpjes.
Bak 20 - 25 minuten in de oven.
Haal ze uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de botercrème door in een pannetje de melk met een garde goed door de bloem te roeren tot er geen klontjes meer in zitten.
Zet het pannetje op laag vuur en breng al roerende aan de kook.
Zet het vuur laag en blijf een paar minuten roeren tot het mengsel dik wordt en de bloem gaar.
Doe het mengsel in een kom, dek af met plastic folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker luchtig met een mixer.
Klop het vanille-extract erdoor.
Als het bloemmengsel is afgekoeld, kun je deze toevoegen aan de botercrème.
Klop nog 5 minuten door.
Zet de kom minimaal een half uur in de koelkast.

Spuit mooie toefjes op de afgekoelde muffins en versier met een walnoot.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...