Doorgaan naar hoofdcontent

Courgettemuffins met walnoten en botercrème

 

In de grote aanvoer van courgettes weer iets nieuws uitgeprobeerd: courgettemuffins! Het smaakt zo ongeveer als carrot cake, maar in plaats van oranje stukjes kom je nu groene stippels tegen.
De courgette houdt de muffin lekker smeuïg. Op zoek naar een recept van botercrème kwam ik terecht op de website van Laura's Bakery. Een heerlijke luchtige botercrème!

Nodig voor de muffins:
370 gr courgette, grof geraspt
120 gr walnoten, 12 apart houden en de rest grof gehakt
3 eieren
225 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
180 gr bruine rietsuiker
150 gr boter, gesmolten
snuf zout
1 kleine el speculaaskruiden

Nodig voor de botercrème:
22 gr bloem, gezeefd
120 ml melk
100 gr ongezouten boter
100 gr poedersuiker
halve tl vanille-extract

Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eieren met de rietsuiker luchtig.
Voeg de helft van het zelfrijzend bakmeel toe en roer goed door.
Giet de gesmolten boter erbij en meng goed.
Voeg de rest van het bakmeel, de speculaaskruiden, grof gehakte walnoten en zout toe.
Knijp de grof geraspte courgette een beetje uit en roer door het beslag.
Plaats papieren bakvormpjes in de muffinvorm en verdeel het deeg over de 12 vormpjes.
Bak 20 - 25 minuten in de oven.
Haal ze uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de botercrème door in een pannetje de melk met een garde goed door de bloem te roeren tot er geen klontjes meer in zitten.
Zet het pannetje op laag vuur en breng al roerende aan de kook.
Zet het vuur laag en blijf een paar minuten roeren tot het mengsel dik wordt en de bloem gaar.
Doe het mengsel in een kom, dek af met plastic folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker luchtig met een mixer.
Klop het vanille-extract erdoor.
Als het bloemmengsel is afgekoeld, kun je deze toevoegen aan de botercrème.
Klop nog 5 minuten door.
Zet de kom minimaal een half uur in de koelkast.

Spuit mooie toefjes op de afgekoelde muffins en versier met een walnoot.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de