Ik hou absoluut niet van kluiven, maar dit kippetje is zo mals dat het vlees zo van het bot valt. De basis van dit recept komt uit "De oven van Van Boven" van Yvette van Boven. Door de kip eerst te pekelen krijg je een sappig kippetje, het verdere bakproces heb ik ergens van internet gehaald. Daar wordt het geheim van een krokant velletje onthuld. En zie daar, door deze twee te combineren krijg je je dit perfecte kippetje!
Pekel
55 gram zout
100 gr suiker
1 el gekneusde jeneverbessen
1 laurierblad
halve el zwarte peperkorrels
halve el korianderzaad
halve el venkelzaad
schil van een halve sinaasappel of mandarijn
1 l water
Kip
1 kleine kip (vraag bij de poelier naar een kippetje voor 2 personen)
paar tenen knoflook, fijngehakt
verse tijm en/of rozemarijn
beetje sinaasappel of citroenrasp
peper
Breng alle ingrediënten voor de pekel aan de kook en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost.
Laat afkoelen en giet in een bak waar de kip in past, de kip moet goed onder staan.
Dek af en zet 24 uur in de koelkast.
Dep de kip droog en laat hem in de koelkast 1 uur verder opdrogen op een schone schaal.
Gooi de pekel weg.
Verwarm de oven met lege braadslee voor op 225C.
Meng de knoflook met de kruiden, sinaasappelrasp en wat peper en wrijf de kip ermee in.
Doe voorzichtig een scheutje olijfolie in de hete braadslee en bak de kip 20 minuten op de borst in de oven.
Schakel de temperatuur terug naar 175C en draai de kip om.
Bak 30 - 40 minuten tot de kip gaar is.
De kip is gaar als er helder vocht uitkomt wanneer je in de dikste delen prikt.
Reacties
Een reactie posten