Doorgaan naar hoofdcontent

Het perfecte kippetje

 

Ik hou absoluut niet van kluiven, maar dit kippetje is zo mals dat het vlees zo van het bot valt. De basis van dit recept komt uit "De oven van Van Boven" van Yvette van Boven. Door de kip eerst te pekelen krijg je een sappig kippetje, het verdere bakproces heb ik ergens van internet gehaald. Daar wordt het geheim van een krokant velletje onthuld. En zie daar, door deze twee te combineren krijg je je dit perfecte kippetje!

Pekel
55 gram zout
100 gr suiker
1 el gekneusde jeneverbessen
1 laurierblad
halve el zwarte peperkorrels
halve el korianderzaad
halve el venkelzaad
schil van een halve sinaasappel of mandarijn
1 l water

Kip
1 kleine kip (vraag bij de poelier naar een kippetje voor 2 personen)
paar tenen knoflook, fijngehakt
verse tijm en/of rozemarijn
beetje sinaasappel of citroenrasp
peper

Breng alle ingrediënten voor de pekel aan de kook en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost.
Laat afkoelen en giet in een bak waar de kip in past, de kip moet goed onder staan.
Dek af en zet 24 uur in de koelkast.
Dep de kip droog en laat hem in de koelkast 1 uur verder opdrogen op een schone schaal.
Gooi de pekel weg.
Verwarm de oven met lege braadslee voor op 225C.
Meng de knoflook met de kruiden, sinaasappelrasp en wat peper en wrijf de kip ermee in.
Doe voorzichtig een scheutje olijfolie in de hete braadslee en bak de kip 20 minuten op de borst in de oven.
Schakel de temperatuur terug naar 175C en draai de kip om.
Bak 30 - 40 minuten tot de kip gaar is.
De kip is gaar als er helder vocht uitkomt wanneer je in de dikste delen prikt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...