Doorgaan naar hoofdcontent

Het perfecte kippetje

 

Ik hou absoluut niet van kluiven, maar dit kippetje is zo mals dat het vlees zo van het bot valt. De basis van dit recept komt uit "De oven van Van Boven" van Yvette van Boven. Door de kip eerst te pekelen krijg je een sappig kippetje, het verdere bakproces heb ik ergens van internet gehaald. Daar wordt het geheim van een krokant velletje onthuld. En zie daar, door deze twee te combineren krijg je je dit perfecte kippetje!

Pekel
55 gram zout
100 gr suiker
1 el gekneusde jeneverbessen
1 laurierblad
halve el zwarte peperkorrels
halve el korianderzaad
halve el venkelzaad
schil van een halve sinaasappel of mandarijn
1 l water

Kip
1 kleine kip (vraag bij de poelier naar een kippetje voor 2 personen)
paar tenen knoflook, fijngehakt
verse tijm en/of rozemarijn
beetje sinaasappel of citroenrasp
peper

Breng alle ingrediënten voor de pekel aan de kook en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost.
Laat afkoelen en giet in een bak waar de kip in past, de kip moet goed onder staan.
Dek af en zet 24 uur in de koelkast.
Dep de kip droog en laat hem in de koelkast 1 uur verder opdrogen op een schone schaal.
Gooi de pekel weg.
Verwarm de oven met lege braadslee voor op 225C.
Meng de knoflook met de kruiden, sinaasappelrasp en wat peper en wrijf de kip ermee in.
Doe voorzichtig een scheutje olijfolie in de hete braadslee en bak de kip 20 minuten op de borst in de oven.
Schakel de temperatuur terug naar 175C en draai de kip om.
Bak 30 - 40 minuten tot de kip gaar is.
De kip is gaar als er helder vocht uitkomt wanneer je in de dikste delen prikt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.