Doorgaan naar hoofdcontent

Dahl met mais en kikkererwten

 

In de moestuin staan een paar maisplanten. Meer vanwege de sierwaarde dan om te eten. Het geeft mooi diepte in de tuin, zo'n mini bosje. En af en toe een gegrilde maiskolf is ook best lekker, maar ik wilde er toch nog wel meer mee doen als het er dan toch staat. Vorige week maismuffins gemaakt, maar die smaakte naar niks. Afgelopen week kwam ik dit recept tegen op Instagram en dat leek mij wel wat. Het was een waar zonnetje op je bord. Als je rode kerstomaatjes neemt, sprankelt het nog meer, maar ja in de kas staan nu eenmaal alleen gele tomaatjes. Die vind ik stiekem veel lekkerder.
Serveer de dahl met rijst of met naan.

2 maiskolven
1 rode ui, gesnipperd
3 cm gember, geraspt
1 rode peper, in ringetjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 el kerriepoeder
1 el tomatenpuree
150 gr rode linzen
500 ml groentebouillon
200 ml kokosmelk
200 gr kikkererwten (pakje of blikje)
1 tl paprikapoeder
peper & zout
limoensap 
peterselie of koriander
handje kerstomaatjes, gehalveerd
2 el tahini (optioneel)

Rasp de maiskorrels van 1 kolf tot een grove puree.
Snij van de andere maiskolf de mais af en meng door de puree.
Verhit wat raapzaadolie in een pan en bak de ui, gember en peper een paar minuten.
Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.
Roer de maispuree, kerriepoeder en tomatenpuree erdoorheen en bak ongeveer 5 minuten. 
Voeg de linzen en groentenbouillon toe en laat 20 minuten zachtjes stoven.
Schep de kikkererwten om met 1 el olijfolie en de paprikapoeder en voeg toe aan de pan samen met de kokosmelk.
Laat nog 10 minuten stoven en breng op smaak met peper, zout en wat limoensap.
Verdeel de dahl over 2 borden of kommen en verdeel er de tomaatjes, tahini en peterselie over.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...