Doorgaan naar hoofdcontent

Asperges met dragonsoufflétjes


Het is aspergetijd, dus deze witte jongens stonden vanavond op het menu. Meestal serveer ik er nieuwe aardappeltjes bij, maar in het boek Zomer van Yvette van Boven zag ik dragonsoufflétje staan. Dat is weer eens wat anders!

1 kg witte asperges, geschild
2 ons ham
2 eieren

voor de soufflé

30 gr boter
30 gr bloem
250 ml melk
snuf nootmuskaat
zout en peper
3 eidooiers
3 eiwitten
75 gr geraspte Parmezaanse kaas
0,5 el fijngehakte verse dragon
3 eiwitten
4 soufflévormpjes, ingevet en op de bodem een bakpapiertje

Begin met de soufflétjes.
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe.
Laat deze roux al roerend een paar minuten garen.
Roer de melk erdoor en breng al roerend aan de kook tot het gaat binden en haal de pan van het vuur.
Voeg nootmuskaat, zout en peper toe.
Roer de eidooiers erdoor, daarna de kaas en de dragon.
Klop in een schone kom de eiwitten stijf met een snufje zout.
Spatel het voorzichtig door het ei-kaasmengsel.
Giet het beslag in de vormpjes en zet de vormpjes in een braadslee.
Vul de braadslee verder met heet water en zet in de oven.
Bak de soufflés in 20 minuten goudbruin.
Zet de asperges op met koud water en een snuf zout.
Breng aan de kook, laat 5 minuten koken, draai het vuur uit maar laat de asperges in het water liggen.
Zet de 2 eieren op met koud water en laat ze 3 minuten koken als het water kookt.
Giet de eieren af en spoel ze direct af met koud water.
Pel de eieren en snijd ze doormidden.
Als de soufflés klaar zijn, giet dan de asperges af en verdeel over twee borden.
Leg er een plak ham bij en de gehalveerde eieren.
Keer de soufflétjes voorzichtig om en zet ze op het bord.
Serveer met de rest van de ham en een glas witte wijn.

Je kunt de soufflés ook van te voren maken.
Zet ze dan na het bakken omgekeerd op een bakplaat om af te koelen.
Verwarm voor het opdienen de oven voor op 200C.
Doop de soufflés één voor één in een schaaltje met slagroom en zet ze op een bakplaat.
Bak ze ongeveer 7 minuten of tot ze weer mooi hoog zijn opgepoft.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de