Het is aspergetijd, dus deze witte jongens stonden vanavond op het menu. Meestal serveer ik er nieuwe aardappeltjes bij, maar in het boek Zomer van Yvette van Boven zag ik dragonsoufflétje staan. Dat is weer eens wat anders!
1 kg witte asperges, geschild
2 ons ham
2 eieren
voor de soufflé
30 gr boter
30 gr bloem
250 ml melk
snuf nootmuskaat
zout en peper
3 eidooiers
3 eiwitten
75 gr geraspte Parmezaanse kaas
0,5 el fijngehakte verse dragon
3 eiwitten
4 soufflévormpjes, ingevet en op de bodem een bakpapiertje
Begin met de soufflétjes.
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe.
Laat deze roux al roerend een paar minuten garen.
Roer de melk erdoor en breng al roerend aan de kook tot het gaat binden en haal de pan van het vuur.
Voeg nootmuskaat, zout en peper toe.
Roer de eidooiers erdoor, daarna de kaas en de dragon.
Klop in een schone kom de eiwitten stijf met een snufje zout.
Spatel het voorzichtig door het ei-kaasmengsel.
Giet het beslag in de vormpjes en zet de vormpjes in een braadslee.
Vul de braadslee verder met heet water en zet in de oven.
Bak de soufflés in 20 minuten goudbruin.
Zet de asperges op met koud water en een snuf zout.
Breng aan de kook, laat 5 minuten koken, draai het vuur uit maar laat de asperges in het water liggen.
Zet de 2 eieren op met koud water en laat ze 3 minuten koken als het water kookt.
Giet de eieren af en spoel ze direct af met koud water.
Pel de eieren en snijd ze doormidden.
Als de soufflés klaar zijn, giet dan de asperges af en verdeel over twee borden.
Leg er een plak ham bij en de gehalveerde eieren.
Keer de soufflétjes voorzichtig om en zet ze op het bord.
Serveer met de rest van de ham en een glas witte wijn.
Je kunt de soufflés ook van te voren maken.
Zet ze dan na het bakken omgekeerd op een bakplaat om af te koelen.
Verwarm voor het opdienen de oven voor op 200C.
Doop de soufflés één voor één in een schaaltje met slagroom en zet ze op een bakplaat.
Bak ze ongeveer 7 minuten of tot ze weer mooi hoog zijn opgepoft.
Reacties
Een reactie posten