Doorgaan naar hoofdcontent

Tarte tatin van bietjes


Mijn schoonvader heeft in zijn groentetuin een klein stukje met bietjes staan. Ze zijn niet zo groot en dat is perfect voor dit hartige, vegetarische taartje. Doordat de bieten maar even worden gebakken en daarna worden geroosterd in de oven, krijgen ze een heerlijke, volle smaak. Serveer de taart met sla, tomaat en komkommer.



15 gr boter
ongeveer 800 gr rauwe, kleine bietjes
1 el bruine suiker
1 el balsamicoazijn
1 tl tijmblaadjes
5 velletjes bladerdeeg, ontdooid
1 losgeklopt ei
50 gr zachte geitenkaas of feta, verkruimeld
muntblaadjes voor de garnering

Verwarm de oven voor op 200C.
Schil en halveer de bietjes.
Smelt de boter in een ovenbestendige koekenpan of tarte tatinvorm op middelhoog vuur.
Roerbak de bietjes 2 minuten.
Voeg suiker, azijn, tijm, zout en peper toe en roerbak nog 2 minuten.
Dek de bietjes af met aluminiumfolie en zet de pan 30 - 35 minuten in de oven of tot de bietjes gaar zijn.
Neem de pan 10 minuten uit de oven om iets af te koelen.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 220C.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit een ronde lap die over de bietjes past.
Leg de bietjes met de bolle kant naar beneden in de pan en leg het deeg erover.
Vouw de rand iets naar binnen en bestrijk het deeg met ei.
Bak de taart 25 - 30 minuten in de oven.
Laat 10 minuten afkoelen en keer de taart om op een bord.
Verdeel de geitenkaas of feta en de muntblaadjes erover.

Reacties

  1. Het is even wat werk, maar het is de moeite waard, het is een overheerijk en zeer decoratief taartje!
    Manon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, het kost even tijd en je krijgt er rode handen van, maar dan heb je wel iets lekkers!
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.