Doorgaan naar hoofdcontent

Geroosterde lamskoteletjes

Heel fijn om in Engeland te zijn met al die pubs en dat lekkere bier. Maar dat is natuurlijk niet goed voor de lijn. Gelukkig zijn daar The Hairy Bikers, twee kokende motorrijders die regelmatig op de BBC te zien zijn met allerlei lekkere recepten. Deze heren vonden dat ze op dieet moesten en daarom is er het boek The Hairy Dieters, waar onder andere dit heerlijke lamsgerecht in te vinden is.

250 gr krielaardappeltjes in schil, schoon geboend
1 kleine winterwortel, geschild en in stukken van 2,5 cm
1 kleine pastinaak, geschild en in stukken van 2,5 cm
1 ui, in partjes
1 el olijfolie
blaadjes van 1 takje tijm
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
4 lamskoteletjes
1 courgette, in plakken
2 tl mintsaus (is in Nederland niet makkelijk te verkrijgen, maar geen nood zonder blijft het ook heel lekker)
300 ml bouillon van een blokje
100 ml wijn
flinke snuf suiker
2 tl maizena
zout en peper

Verhit de oven voor op 200C.
Doe de wortel, pastinaak, ui en olijfolie in een grote braadslede.
Strooi de tijm, rozemarijn, zout en peper over en hussel goed om.
Rooster de groenten 20 minuten in de oven.
Snijd ondertussen van het vlees zoveel mogelijk vet af. (recept komt uit een dieetboek ;-))
Bestrooi de koteletjes met peper en zout.
Neem de braadslede uit de oven en verdeel de courgette en het lamsvlees over de groenten.
Doe op ieder koteletje een beetje mintsaus.
Zet de schaal terug in de oven voor 25 minuten tot alle groenten gaar zijn en het vlees mooi bruin.
Doe de groenten en het vlees in een schaal en houd warm onder aluminiumfolie.
Zet de braadslede op middelhoog vuur en voeg de bouillon, wijn en suiker toe.
Roer de aanbaksels goed los en laat 2 minuten koken.
Maak een maizenapapje door 2 el koud water door de maizena te roeren.
Roer dit door de bouillon in de braadslede en laat even doorkoken tot het een mooi gebonden saus is geworden.
Schenk de saus in een kom en serveer met de groenten en het vlees.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de