Doorgaan naar hoofdcontent

Italiaanse rosbief met geroosterde groenten

Volgens de Jumbo is dit een voorgerecht, maar met geroosterde groenten erbij heb je ook een heerlijk hoofdgerecht. Zeker na een fietstocht van 106 km die we vandaag verreden hebben. Voor de geroosterde groenten kun je allerlei soorten nemen, als ze maar een beetje van gelijke stevigheid zijn.

Rosbief
40 gr roomboter
400 à 500 gr rosbief aan een stuk, op kamertemperatuur
2 el pijnboompitten
handje rucola
50 gr Parmezaanse kaas, geschaafd
4 el olijfolie
4 tl balsamicoazijn
zwarte peper

Geroosterde groenten
2 aardappels, geschild en in blokjes van 3 x 3 cm
2 zoete aardappels, geschild en in blokjes van 3 x 3 cm
3 wortels, geschild en in stukjes
2 rode uien, geschild en in partjes
takje tijm en rozemarijn
2 teentjes knoflook, geperst
4 el olijfolie
zwarte peper
zeezout

Verwarm de oven voor op 200C.
Leg alle gesneden groenten op een bakblik en hussel om met de tijm, rozemarijn, knoflook, zwarte peper, zeezout en olijfolie.
Rooster de groenten in 35 - 40 minuten gaar.
Schep de groenten halverwege een keertje om.
Verhit de boter in een braadpan en bak de rosbief in 5 minuten aan alle kanten bruin.
Zet het vuur iets lager en laat het vlees met een deksel op de pan 15 minuten zachtjes braden.
Neem het vlees uit de pan en laat 5 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan in 3 minuten goudbruin.
Snijd het vlees met een scherp vleesmes in dunne plakjes en leg ze op een schaal.
Verdeel de rucola erover, besprenkel met olie en azijn en strooi de pijnboompitten en zwarte peper erover.
Strooi als laatste de Parmezaanse kaas over de schaal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de