Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeienslof

We mochten weer een weekendje naar Zeeland komen, maar dan moest er wel iets lekkers mee. In de Margriet stonden een paar gebakrecepten van Rutger van Heel Holland Bakt. Deze aardbeienslof sprong er voor ons bovenuit, dus heb ik die gemaakt.
Omdat ik geen sloffenring heb, heb ik een langwerpige bakvorm gebruikt. Maar je kunt hem ook met de ring van een springvorm maken. Mijn vorm was iets te klein voor de hoeveelheid deeg, dus heb ik ook nog een klein rondje gemaakt.
Omdat neefje niet zo van aardbeien houdt, zit er een aardbei-loos stukje in met alleen banketbakkersroom en slagroom. Hij ook weer tevreden!

Deeg
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
180 gr boter
100 gr suiker
80 gr lichtbruine basterdsuiker
1 eidooier
rasp van een halve citroen

Topping
75 gr spijs
1/2 ei
250 ml slagroom
30 gr suiker
banketbakkersroom (zie hieronder)
250 gr aardbeien

Banketbakkersroom
250 ml melk
half vanillestokje, opengesneden
50 gr suiker
1 eidooier
20 gr maizena

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende bal.
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast.

Maak de banketbakkersroom door 225 ml melk met het vanillestokje aan de kook te brengen.
Klop de rest van de melk met de suiker en de eidooier goed door elkaar.
Klop als laatste de maizena erdoor tot het een glad papje is geworden.
Verwijder, als de melk kookt, het vanillestokje.
Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer goed door.
Giet de mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat 1 - 2 minuten koken of totdat het bindt en dikker wordt.
Giet de room op een platte schaal of bord en dek af met plasticfolie.
Druk dit goed op de room zodat er geen vel op kan komen.
Laat helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180C.
Meng het spijs met zo veel ei dat het smeerbaar is.
Rol het deeg uit tot een dikte van 7 - 8 mm op een bebloemd werkblad.
Druk met een ingevette sloffenring of ring van een springvorm een deegplak uit het deeg.
Plaats de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette vorm eromheen.
(Of bekleed een ingevette andere vorm met het deeg)
Verdeel het spijsmengsel op de deegplak tot 1,5 cm van de rand af.
Bak het deeg in de oven in 23 - 28 minuten gaar.
Verwijder de ring direct na het bakken en laat de slof afkoelen.

Klop de slagroom op met de suiker.
Roer de banketbakkersroom los en spuit dit met een spuitzak over de slof.
Verdeel de aardbeien hierover en decoreer met grote toeven slagroom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de