Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine met gehaktballetjes en chermoula

Zoals ik gisteren heb beloofd vandaag het recept voor de gehaktballetjes die samen met de tabouleh een heerlijke maaltijd vormen.
In het orignele recept uit de Delicious wordt lamsgehakt gebruikt, maar dat kon ik zo snel niet vinden dus heb ik het met rundergehakt gemaakt.

300 gr lams- of rundergehakt
1 teen knoflook, fijngesneden
1 tl komijnpoeder (djinten)
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
1 tl paprikapoeder
1,5 el fijngesneden muntblad
2 uien, fijngesneden
1 kaneelstokje
2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
400 gr tomatenblokjes uit blik
1 el honing
150 ml lams- of kippenbouillon
olijfolie

chermoula
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl harissa
1 tl komijnpoeder
1 tl gemalen koriander
1 tl paprikapoeder
1 el citroensap
4 el muntblaadjes
olijfolie

Doe alle ingredienten plus een beetje zout en peper voor de chermoula in een kleine keukenmachine en maal tot een gladde pasta.
Doe het gehakt in een kom en kneed de knoflook, komijn, koriander, paprika, munt, halve tl zout en versgemalen peper erdoor.
Draai er balletjes ter grootte van een golfbal van.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een tajine of braadpan en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin.
Neem ze uit de pan.
Doe de uien en kaneelstokjes in de pan en bak ze 4 - 5 minuten tot de uien beginnen te kleuren.
Voeg de gember toe en bak nog een minuutje.
Doe de tomaten met het vocht, de honing, bouillon en 3 el van de chermoula erbij en breng aan de kook.
Leg de gehaktballetjes in de saus en stoof ze onafgedekt 15 - 20 minuten.
Roer de resterende chermoula erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de