Doorgaan naar hoofdcontent

Braziliaans stoofvlees

Het WK voetbal in Brazilië is volop aan de gang en 'we' zijn ook weer door naar de volgende ronde.
Je kunt niet alleen overal oranje prullaria van hoedjes en vlaggetjes tot aan juichpakken aanschaffen, maar ook zie je nu overal recepten voor makkelijke gerechten voor tijdens de wedstrijden of gerechten uit de Braziliaanse keuken. Zo ook in de kookrubriek van NRC Next het volgende recept van Janneke Vreugdenhil.
Lekker met luchtige aardappelpuree en een mango-tomaatsalsa.

olijfolie
500 gr runderlappen, in dobbelstenen
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 klein blikje tomatenpuree
120 ml Cachaça (suikerrietdistillaat uit Brazilië)
250 gr sjalotten, schoongemaakt
peterselie

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
Neem het vlees uit de pan en bak de ui en knoflook een paar minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en fruit even mee.
Doe het vlees terug in de pan en schenk er de Cachaça, 250 ml kokend water en 1 tl zout aan toe.
Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 2 uur zachtjes stoven tot het vlees gaar is.
Kook ondertussen de sjalotten gaar in water met zout.
Halveer ze en stoof de laatste 20 minuten mee met het vlees.
Breng op smaak met versgemalen peper en strooi er peterselie over.

Mangosalsa
1 mango, in kleine blokjes
1 flinke tomaat, in kleine blokjes
1 bosui, in ringetjes
1 rode peper, in ringetjes
citroen- of limoensap
koriander

Schep alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met citroensap, koriander en wat zout.
Laat minstens een half uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.