Doorgaan naar hoofdcontent

Peer in bladerdeeg

In Nederland is afgelopen week 'Heel Holland Bakt' weer begonnen. Maar het origineel van dit programma is natuurlijk 'The Great British Bake-Off', wat nu in volle gang is op de BBC. (Voor de liefhebbers: woensdag 21.00 uur op BBC 1)
Vorige week mochten de deelnemers deze Mini Pear Pies van Paul Hollywood maken. Zij moesten natuurlijk het bladerdeeg ook zelf maken. Omdat ik niet zoveel tijd had, heb daar heb ik mee gesmokkeld: gewoon diepvriesbladerdeeg!

2 grote, stevige peren
150 gr kristalsuiker
250 ml droge witte wijn
1 kaneelstokje
schil van een halve sinaasappel
2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 ei

Schil de peren, laat het steeltje zitten.
Doe de suiker met 200 ml water, de wijn, het kaneelstokje en de sinaasappelschil in een steelpan en breng langzaam aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat 3 minuten koken.
Doe de peren in de pan en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Neem de peren uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
Haal het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit de pan en laat de siroop in ongeveer 15 minuten tot de helft inkoken.
Laat de siroop afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200C.
Snij de plakken bladerdeeg in repen van 1 cm.
Bestrijk de peren met de afgekoelde siroop.
Begin onderaan de peer met de reepjes bladerdeeg eromheen te vouwen, plak met een beetje water of siroop de repen aan elkaar.
Ga zo door tot de hele peer is ingepakt.
Als er nog wat bladerdeeg over is, kun je nog wat blaadjes maken om het geheel te versieren.
Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei en bestrooi met een klein beetje suiker.
Bak de peren in 25 - 30 minuten in de oven goudbruin en gaar.
Haal de peren uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen.
Giet wat siroop op een bordje en zet de peer daar bovenop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.