Doorgaan naar hoofdcontent

Peer in bladerdeeg

In Nederland is afgelopen week 'Heel Holland Bakt' weer begonnen. Maar het origineel van dit programma is natuurlijk 'The Great British Bake-Off', wat nu in volle gang is op de BBC. (Voor de liefhebbers: woensdag 21.00 uur op BBC 1)
Vorige week mochten de deelnemers deze Mini Pear Pies van Paul Hollywood maken. Zij moesten natuurlijk het bladerdeeg ook zelf maken. Omdat ik niet zoveel tijd had, heb daar heb ik mee gesmokkeld: gewoon diepvriesbladerdeeg!

2 grote, stevige peren
150 gr kristalsuiker
250 ml droge witte wijn
1 kaneelstokje
schil van een halve sinaasappel
2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 ei

Schil de peren, laat het steeltje zitten.
Doe de suiker met 200 ml water, de wijn, het kaneelstokje en de sinaasappelschil in een steelpan en breng langzaam aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat 3 minuten koken.
Doe de peren in de pan en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Neem de peren uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
Haal het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit de pan en laat de siroop in ongeveer 15 minuten tot de helft inkoken.
Laat de siroop afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200C.
Snij de plakken bladerdeeg in repen van 1 cm.
Bestrijk de peren met de afgekoelde siroop.
Begin onderaan de peer met de reepjes bladerdeeg eromheen te vouwen, plak met een beetje water of siroop de repen aan elkaar.
Ga zo door tot de hele peer is ingepakt.
Als er nog wat bladerdeeg over is, kun je nog wat blaadjes maken om het geheel te versieren.
Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei en bestrooi met een klein beetje suiker.
Bak de peren in 25 - 30 minuten in de oven goudbruin en gaar.
Haal de peren uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen.
Giet wat siroop op een bordje en zet de peer daar bovenop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...