Doorgaan naar hoofdcontent

Peer in bladerdeeg

In Nederland is afgelopen week 'Heel Holland Bakt' weer begonnen. Maar het origineel van dit programma is natuurlijk 'The Great British Bake-Off', wat nu in volle gang is op de BBC. (Voor de liefhebbers: woensdag 21.00 uur op BBC 1)
Vorige week mochten de deelnemers deze Mini Pear Pies van Paul Hollywood maken. Zij moesten natuurlijk het bladerdeeg ook zelf maken. Omdat ik niet zoveel tijd had, heb daar heb ik mee gesmokkeld: gewoon diepvriesbladerdeeg!

2 grote, stevige peren
150 gr kristalsuiker
250 ml droge witte wijn
1 kaneelstokje
schil van een halve sinaasappel
2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1 ei

Schil de peren, laat het steeltje zitten.
Doe de suiker met 200 ml water, de wijn, het kaneelstokje en de sinaasappelschil in een steelpan en breng langzaam aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Laat 3 minuten koken.
Doe de peren in de pan en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Neem de peren uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
Haal het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit de pan en laat de siroop in ongeveer 15 minuten tot de helft inkoken.
Laat de siroop afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200C.
Snij de plakken bladerdeeg in repen van 1 cm.
Bestrijk de peren met de afgekoelde siroop.
Begin onderaan de peer met de reepjes bladerdeeg eromheen te vouwen, plak met een beetje water of siroop de repen aan elkaar.
Ga zo door tot de hele peer is ingepakt.
Als er nog wat bladerdeeg over is, kun je nog wat blaadjes maken om het geheel te versieren.
Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei en bestrooi met een klein beetje suiker.
Bak de peren in 25 - 30 minuten in de oven goudbruin en gaar.
Haal de peren uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen.
Giet wat siroop op een bordje en zet de peer daar bovenop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de