Doorgaan naar hoofdcontent

Beenham met kruidenkorst en hollandaisesaus

Eerste Paasdag mocht ik werken, dus aten wij de avond ervoor ons pré-Paasdiner. Dat bestond onder andere uit dit lekkere beenhammetje, naar een recept uit Dirk.
Ik dacht altijd dat Hollandaisesaus moeilijk was om te maken, maar met de staafmixer was het een fluitje van een cent. Om het geheel compleet te maken, heb ik er nog wat krieltjes bij gebakken.
En niet te vergeten een glas lichte, rode wijn!

1 beenhammetje, naturel
2 el havermout
2 el peterselie, fijngehakt
2 el bieslook, fijngehakt
2 el dille, fijngehakt
1 el grove mosterd
150 gr zachte boter
6 bospenen, geschild en in stukken van 2 cm
4 stengels bleekselderij, in stukken van 2 cm
2 eidooiers
1,5 el citroensap

Meng in een kom de havermout met de kruiden, mosterd, snuf zout en wat versgemalen peper.
Meng er 50 gr boter door tot het een gelijkmatige massa is.
Wrijf de beenham in met zout en peper en leg hem in een braadslede.
Bedek de bovenkant met het boter-kruidenmengsel en druk dit goed aan.
Schuif de ham in de oven en schakel de oven in op 180C.
Braad de ham 30 minuten.
Verdeel dan de wortels en bleekselderij rond de ham en schep ze door het braadvocht.
Braad de ham in nog 30 - 40 minuten gaar.
Neem de braadslede uit de oven en laat het geheel onder aluminiumfolie 5 minuten rusten.

Maak ondertussen de Hollandaisesaus:
Smelt 100 gr boter in een steelpan.
Meng in een hoge kom de eidooiers met het citroensap en wat zout en versgemalen peper met de staafmixer tot een bleek mengsel.
Schenk al mengend de gesmolten boter erbij.
Meng tot een mooie, gladde, gele saus.
Voeg eventueel 1 el warm water toe als de saus te dik is.

Snij de beenham in plakken en serveer met de groenten en de saus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...