Doorgaan naar hoofdcontent

Marokkaanse gehaktballetjes met couscous

Ik heb al een tijdje niets meer van de Hairy Bikers gemaakt, dus daar werd het weer eens hoog tijd voor.
Het zijn deze Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus en couscous geworden. Een kleurrijk gerecht waar ik helemaal vrolijk van word.



Gehaktballetjes
250 gr gehakt
6 cream crackers, fijn gemalen
half eigeel
1 klein teentje knoflook, geperst
1 kleine rode ui, fijngesneden
0,5 tl komijnzaad
0,5 tl milde paprikapoeder
verse munt, fijngesneden
0,5 tl mosterd
schil van een kwart citroen, fijngeraspt

Tomatensaus
1 kleine rode ui, fijngesneden
1 klein teentje knoflook, geperst
halve spaanse peper, fijngesneden
halve rode paprika, fijngesneden
1 blik tomatenblokjes à 400 gr
klein snufje kaneel
0,5 tl milde paprikapoeder
0,5 tl fijngemalen komijn
1 el tomatenpuree
1 tl suiker
citroensap
zout en peper

Couscous
125 gr couscous
olijfolie
citroensap
munt
feta
granaatappelpitjes
Griekse yoghurt

Fruit voor de gehaktballetjes de rode ui in een scheutje olijfolie tot de ui zacht is.
Doe de knoflook, komijn en paprikapoeder erbij en bak een paar minuten tot de specerijen gaan geuren.
Laat afkoelen.
Kneed het gehakt met alle ingrediënten goed door, inclusief de afkoelde uien.
Breng op smaak met zout en peper en rol er 8 gehaktballetjes van.
Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de gehaktballetjes goudbruin.
Neem ze uit de pan.

Fruit in het achtergebleven vet de ui voor de tomatensaus.
Voeg de spaanse peper, paprika, kaneel, paprikapoeder en komijn toe en bak zachtjes 5 minuten.
Doe de tomatenpuree, tomatenblokjes en een scheutje water erbij, roer goed door en laat koken tot de saus wat ingedikt is.
Breng op smaak met de suiker en citroensap en wat zout en peper.
Leg de gehaktballetjes in de saus en laat zachtjes stoven tot de balletjes gaar zijn.

Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer er een scheut olijfolie en citroensap naar smaak door.
Schep de couscous op een schaal, verdeel de gehaktballetjes erover en strooi er verkruimelde feta, granaatappelpitjes en munt over.
Serveer de Griekse yoghurt en de tomatensaus er apart bij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de