zondag 24 april 2016

Marokkaanse gehaktballetjes met couscous

Ik heb al een tijdje niets meer van de Hairy Bikers gemaakt, dus daar werd het weer eens hoog tijd voor.
Het zijn deze Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus en couscous geworden. Een kleurrijk gerecht waar ik helemaal vrolijk van word.



Gehaktballetjes
250 gr gehakt
6 cream crackers, fijn gemalen
half eigeel
1 klein teentje knoflook, geperst
1 kleine rode ui, fijngesneden
0,5 tl komijnzaad
0,5 tl milde paprikapoeder
verse munt, fijngesneden
0,5 tl mosterd
schil van een kwart citroen, fijngeraspt

Tomatensaus
1 kleine rode ui, fijngesneden
1 klein teentje knoflook, geperst
halve spaanse peper, fijngesneden
halve rode paprika, fijngesneden
1 blik tomatenblokjes à 400 gr
klein snufje kaneel
0,5 tl milde paprikapoeder
0,5 tl fijngemalen komijn
1 el tomatenpuree
1 tl suiker
citroensap
zout en peper

Couscous
125 gr couscous
olijfolie
citroensap
munt
feta
granaatappelpitjes
Griekse yoghurt

Fruit voor de gehaktballetjes de rode ui in een scheutje olijfolie tot de ui zacht is.
Doe de knoflook, komijn en paprikapoeder erbij en bak een paar minuten tot de specerijen gaan geuren.
Laat afkoelen.
Kneed het gehakt met alle ingrediënten goed door, inclusief de afkoelde uien.
Breng op smaak met zout en peper en rol er 8 gehaktballetjes van.
Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de gehaktballetjes goudbruin.
Neem ze uit de pan.

Fruit in het achtergebleven vet de ui voor de tomatensaus.
Voeg de spaanse peper, paprika, kaneel, paprikapoeder en komijn toe en bak zachtjes 5 minuten.
Doe de tomatenpuree, tomatenblokjes en een scheutje water erbij, roer goed door en laat koken tot de saus wat ingedikt is.
Breng op smaak met de suiker en citroensap en wat zout en peper.
Leg de gehaktballetjes in de saus en laat zachtjes stoven tot de balletjes gaar zijn.

Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer er een scheut olijfolie en citroensap naar smaak door.
Schep de couscous op een schaal, verdeel de gehaktballetjes erover en strooi er verkruimelde feta, granaatappelpitjes en munt over.
Serveer de Griekse yoghurt en de tomatensaus er apart bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten