Doorgaan naar hoofdcontent

Marokkaanse gehaktballetjes met couscous

Ik heb al een tijdje niets meer van de Hairy Bikers gemaakt, dus daar werd het weer eens hoog tijd voor.
Het zijn deze Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus en couscous geworden. Een kleurrijk gerecht waar ik helemaal vrolijk van word.



Gehaktballetjes
250 gr gehakt
6 cream crackers, fijn gemalen
half eigeel
1 klein teentje knoflook, geperst
1 kleine rode ui, fijngesneden
0,5 tl komijnzaad
0,5 tl milde paprikapoeder
verse munt, fijngesneden
0,5 tl mosterd
schil van een kwart citroen, fijngeraspt

Tomatensaus
1 kleine rode ui, fijngesneden
1 klein teentje knoflook, geperst
halve spaanse peper, fijngesneden
halve rode paprika, fijngesneden
1 blik tomatenblokjes à 400 gr
klein snufje kaneel
0,5 tl milde paprikapoeder
0,5 tl fijngemalen komijn
1 el tomatenpuree
1 tl suiker
citroensap
zout en peper

Couscous
125 gr couscous
olijfolie
citroensap
munt
feta
granaatappelpitjes
Griekse yoghurt

Fruit voor de gehaktballetjes de rode ui in een scheutje olijfolie tot de ui zacht is.
Doe de knoflook, komijn en paprikapoeder erbij en bak een paar minuten tot de specerijen gaan geuren.
Laat afkoelen.
Kneed het gehakt met alle ingrediënten goed door, inclusief de afkoelde uien.
Breng op smaak met zout en peper en rol er 8 gehaktballetjes van.
Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de gehaktballetjes goudbruin.
Neem ze uit de pan.

Fruit in het achtergebleven vet de ui voor de tomatensaus.
Voeg de spaanse peper, paprika, kaneel, paprikapoeder en komijn toe en bak zachtjes 5 minuten.
Doe de tomatenpuree, tomatenblokjes en een scheutje water erbij, roer goed door en laat koken tot de saus wat ingedikt is.
Breng op smaak met de suiker en citroensap en wat zout en peper.
Leg de gehaktballetjes in de saus en laat zachtjes stoven tot de balletjes gaar zijn.

Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer er een scheut olijfolie en citroensap naar smaak door.
Schep de couscous op een schaal, verdeel de gehaktballetjes erover en strooi er verkruimelde feta, granaatappelpitjes en munt over.
Serveer de Griekse yoghurt en de tomatensaus er apart bij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...