Doorgaan naar hoofdcontent

Rosbief met sinaasappelglazuur



Een week geleden kwamen we terug van een vakantie in Australië en om nog even in de sfeer te blijven hier een recept uit een kookboek met Australische recepten ;-).
De rosbief komt van een boerderij in Baambrugge en die is superlekker!
Het recept van de geroosterde groenten vind je hier.


1 stuk rosbief (ca. 500 - 600 gram)
3 el sinaasappelmarmelade
4 el whiskey
4 el sinaasappelsap
3 el tomatenketchup
2 el rode-wijnazijn
2 cm verse gemberwortel, geschild

Verwarm de oven voor op 225C.
Verwarm de marmelade met de whiskey, sinaasappelsap, tomatenketchup en azijn in een steelpannetje.
Pers de gember met een stevige knoflookpers boven het pannetje uit.
Breng het mengsel aan de kook en laat 1 minuut zachtjes doorkoken.

Leg het vlees op een rooster met een braadslede eronder. (je kunt ook een metalen taartrooster nemen en die op een ronde taartvorm zetten)
Bak de rosbief 10 minuten in de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 200C.
Neem de rosbief uit de oven en bestrijk aan alle kanten met de sinaasappelglazuur.
Leg het vlees in de braadslede en bak weer 10 minuten in de oven.
Neem het vlees uit de oven, bestrijk met de glazuur en bak nog eens 5 minuten in de oven.
Als de kerntemperatuur van het vlees 55 C is, dan is het vlees medium.
Haal de rosbief uit de oven en laat 10 minuten in aluminiumfolie rusten.
Doe de vleessappen en aanbaksels uit de braadslede bij de overgebleven glazuur en verwarm opnieuw.
Vind je de glazuur iets te bitter, doe er dan een schepje suiker bij.

Rooster de groenten tegelijkertijd met de rosbief op de onderste richel van de oven.

Snijd het vlees in plakken en serveer met de geroosterde groenten en de sinaasappelsaus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de