Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeientaart met citroenmousse

Zoooo, deze is wel heel erg lekker! Op zoek naar een taart-achtig dessert met aardbeien kwam ik deze aardbeientaart tegen op internet. Het is een recept uit het boek "Vier de zomer" van Janneke Phillipi. En de zomer vieren doe je zeker met dit toetje. Lekker fris, fruitig en niet te zwaar. Het deeg kun je een paar dagen van te voren al maken en bewaren in de koelkast. Vanavond staat er weer een ander recept uit hetzelfde boek op het menu, ik ben benieuwd!

Deeg
125 g bloem
75 g boter, op kamertemperatuur
75 g suiker
10 g vanillesuiker
2 el melk
mespunt zout

Citroenmousse
2 blaadjes gelatine
100 g Griekse yoghurt
50 g suiker
75 ml citroensap (= sap van +/- 2 citroenen)
150 ml slagroom

Topping
125 g aardbeien
2 el grof gehakte pistachenootjes of munt
poedersuiker

Kneed een samenhangend deeg van alle ingrediënten. Kneed niet langer dan nodig.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180C.
Vet een bakvorm in en bekleed met het deeg.
Leg er een vel bakbakpapier op en vul de vorm met blindbakvulling (gedroogde bonen, erwten of speciale keramische bakbonen)
Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder voorzichtig het bakpapier met de blindbakvulling en zet de vorm ongeveer 5 minuten terug in de oven tot de bodem goudbruin en gaar is.
Neem de vorm uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Roer de yoghurt los met de helft van de suiker.
Breng het citroensap aan de kook, neem van het vuur en los de uitgeknepen gelatine er in op.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de slagroom met de rest van de suiker tot yoghurtdikte.
Meng het citroensap met de yoghurt.
Spatel de slagroom erdoor.
Verdeel de vulling over de vorm.
Dek af en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Neem de taart uit de koelkast en verwijder de vorm.
Halveer de aardbeien en verdeel ze over de vulling.
Strooi er de gehakte pistachenootjes of munt over en tenslotte nog wat poedersuiker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de