Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeientaart met citroenmousse

Zoooo, deze is wel heel erg lekker! Op zoek naar een taart-achtig dessert met aardbeien kwam ik deze aardbeientaart tegen op internet. Het is een recept uit het boek "Vier de zomer" van Janneke Phillipi. En de zomer vieren doe je zeker met dit toetje. Lekker fris, fruitig en niet te zwaar. Het deeg kun je een paar dagen van te voren al maken en bewaren in de koelkast. Vanavond staat er weer een ander recept uit hetzelfde boek op het menu, ik ben benieuwd!

Deeg
125 g bloem
75 g boter, op kamertemperatuur
75 g suiker
10 g vanillesuiker
2 el melk
mespunt zout

Citroenmousse
2 blaadjes gelatine
100 g Griekse yoghurt
50 g suiker
75 ml citroensap (= sap van +/- 2 citroenen)
150 ml slagroom

Topping
125 g aardbeien
2 el grof gehakte pistachenootjes of munt
poedersuiker

Kneed een samenhangend deeg van alle ingrediënten. Kneed niet langer dan nodig.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180C.
Vet een bakvorm in en bekleed met het deeg.
Leg er een vel bakbakpapier op en vul de vorm met blindbakvulling (gedroogde bonen, erwten of speciale keramische bakbonen)
Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder voorzichtig het bakpapier met de blindbakvulling en zet de vorm ongeveer 5 minuten terug in de oven tot de bodem goudbruin en gaar is.
Neem de vorm uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Roer de yoghurt los met de helft van de suiker.
Breng het citroensap aan de kook, neem van het vuur en los de uitgeknepen gelatine er in op.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de slagroom met de rest van de suiker tot yoghurtdikte.
Meng het citroensap met de yoghurt.
Spatel de slagroom erdoor.
Verdeel de vulling over de vorm.
Dek af en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Neem de taart uit de koelkast en verwijder de vorm.
Halveer de aardbeien en verdeel ze over de vulling.
Strooi er de gehakte pistachenootjes of munt over en tenslotte nog wat poedersuiker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.