Doorgaan naar hoofdcontent

Stoere lasagne


Recepten voor lasagne zijn er in overvloed en in de loop van de jaren heb ik een aantal favorieten verzameld die ik met enige regelmaat maak. Op het blog van Simone's Kitchen kwam ik deze 'Lasagna di Dudie' tegen, die er erg lekker uit zag. Dus gemaakt en deze wordt aan het favorietenlijstje toegevoegd. Heerlijk! Een salade en een glas wijn of bier erbij en smullen maar.



Saus:
300 gr gehakt
1 blikje tomatenpuree
300 gr gezeefde tomaten
1 el Italiaanse kruiden
1 glas rode wijn
100 ml slagroom
250 ml melk
peper en zout

Vulling:
lasagnebladen, gedroogd of vers
ongeveer 5 plakjes ontbijtspek
200 gr snijbiet of spinazie
1 teentje knoflook, geperst
2 uien, in ringen gesneden
125 gr kastanjechampignons, in plakjes
geraspte oude kaas
1 zakje bechamelsaus (Grand'Italia)
500 ml melk

Verwarm de oven voor op 200C.
Bak het gehakt los in een klein klontje boter.
Roer de italiaanse kruiden erdoor en bak mee tot het gehakt mooi bruin is.
Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe en roer goed door.
Laat 5 minuten zachtjes koken.

Bak de champignons en de uiringen 7 minuten in een klontje boter andere koekenpan.
Bak de knoflook een minuutje mee.
Roer de snijbiet of spinazie erdoor en laat al roerende slinken.
Breng op smaak met peper en zout.

Maak de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Schep een flinke lepel bechamelsaus in een ingevette ovenschaal, zoveel dat er een dun laagje over de hele bodem ligt.
Leg hier lasagnebladen op.
Schenk de helft van de lasagnesaus over de lasagnebladen.
Dek af met lasagnebladen.
Verdeel het spinazie-uimengsel erover.
Dek af met lasagnebladen.
Schenk de andere helft van de lasagnesaus erover.
Leg er plakjes ontbijtspek op.
Dek af met lasagnebladen.
Schenk de rest van de bechamelsaus erover.
Strooi er geraspte kaas over.
Leg er nog wat repen ontbijtspek op.

Zet de schaal in de oven en laat de lasagne in 25 - 30 minuten gaar en goudbruin worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de