Doorgaan naar hoofdcontent

Gratin met kip en prei

Ik ben weer voor de bijl gegaan en heb een nieuw kookboek gekocht: Simple Pleasures van Annabel Langbein. Behalve dat er erg lekkere gerechten in staan met ingrediënten die over het algemeen goed verkrijgbaar zijn, staan er ook prachtige foto's van Nieuw-Zeeland in. En daar gaat mijn hart altijd sneller van kloppen.....
Om te beginnen deze kip-preischotel die je een paar uur van te voren kunt klaarmaken en daarna alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

Gratin
2 el boter
2 preien, in ringen gesneden
4 filets van kippendijen
1 tl dijonmosterd
1 el worcestersaus
halve tl cayennepeper
halve tl tijm
snuf zout
60 ml kookroom

Provençaalse korst
60 gr oud wit brood
2 tenen knoflook
1 handje peterselieblaadjes
halve tl grof gehakte rozemarijn
2 ansjovisfilets
30 gr zachte boter
geraspte schil van een halve citroen
30 gr geraspte Parmezaanse kaas

Meng de mosterd met de worcestersaus, cayennepeper, tijm en zout en leg de kip in deze marinade.
Verhit de boter in een pan, doe de prei erbij en breng op smaak met zout en peper.
Laat de prei op laag vuur in 15 minuten zacht worden.
Haal de pan van het vuur en roer de kookroom erdoor.
Doe de prei in een ovenschaal en leg de gemarineerde kippendijen op de groente.
Breek het brood in grove stukken en hak dit in de keukenmachine tot grove kruimels.
Hak de knoflook, peterselie, rozemarijn, ansjovis, boter en citroenschil fijn in een keukenmachine.
Doe er het broodkruim en Parmezaanse kaas bij en maal dit er nog een keer doorheen.
Dek de kip af met deze Provençaalse korst.
Tot dit punt kun je gratin maken en een paar uur in de koelkast bewaren.
Verhit de oven voor op 180C.
Bak de gratin in een uur goudbruin en tot de kip helemaal gaar is.
Als de korst te bruin wordt, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...