Doorgaan naar hoofdcontent

Gratin met kip en prei

Ik ben weer voor de bijl gegaan en heb een nieuw kookboek gekocht: Simple Pleasures van Annabel Langbein. Behalve dat er erg lekkere gerechten in staan met ingrediënten die over het algemeen goed verkrijgbaar zijn, staan er ook prachtige foto's van Nieuw-Zeeland in. En daar gaat mijn hart altijd sneller van kloppen.....
Om te beginnen deze kip-preischotel die je een paar uur van te voren kunt klaarmaken en daarna alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

Gratin
2 el boter
2 preien, in ringen gesneden
4 filets van kippendijen
1 tl dijonmosterd
1 el worcestersaus
halve tl cayennepeper
halve tl tijm
snuf zout
60 ml kookroom

Provençaalse korst
60 gr oud wit brood
2 tenen knoflook
1 handje peterselieblaadjes
halve tl grof gehakte rozemarijn
2 ansjovisfilets
30 gr zachte boter
geraspte schil van een halve citroen
30 gr geraspte Parmezaanse kaas

Meng de mosterd met de worcestersaus, cayennepeper, tijm en zout en leg de kip in deze marinade.
Verhit de boter in een pan, doe de prei erbij en breng op smaak met zout en peper.
Laat de prei op laag vuur in 15 minuten zacht worden.
Haal de pan van het vuur en roer de kookroom erdoor.
Doe de prei in een ovenschaal en leg de gemarineerde kippendijen op de groente.
Breek het brood in grove stukken en hak dit in de keukenmachine tot grove kruimels.
Hak de knoflook, peterselie, rozemarijn, ansjovis, boter en citroenschil fijn in een keukenmachine.
Doe er het broodkruim en Parmezaanse kaas bij en maal dit er nog een keer doorheen.
Dek de kip af met deze Provençaalse korst.
Tot dit punt kun je gratin maken en een paar uur in de koelkast bewaren.
Verhit de oven voor op 180C.
Bak de gratin in een uur goudbruin en tot de kip helemaal gaar is.
Als de korst te bruin wordt, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de