Doorgaan naar hoofdcontent

Gratin met kip en prei

Ik ben weer voor de bijl gegaan en heb een nieuw kookboek gekocht: Simple Pleasures van Annabel Langbein. Behalve dat er erg lekkere gerechten in staan met ingrediënten die over het algemeen goed verkrijgbaar zijn, staan er ook prachtige foto's van Nieuw-Zeeland in. En daar gaat mijn hart altijd sneller van kloppen.....
Om te beginnen deze kip-preischotel die je een paar uur van te voren kunt klaarmaken en daarna alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

Gratin
2 el boter
2 preien, in ringen gesneden
4 filets van kippendijen
1 tl dijonmosterd
1 el worcestersaus
halve tl cayennepeper
halve tl tijm
snuf zout
60 ml kookroom

Provençaalse korst
60 gr oud wit brood
2 tenen knoflook
1 handje peterselieblaadjes
halve tl grof gehakte rozemarijn
2 ansjovisfilets
30 gr zachte boter
geraspte schil van een halve citroen
30 gr geraspte Parmezaanse kaas

Meng de mosterd met de worcestersaus, cayennepeper, tijm en zout en leg de kip in deze marinade.
Verhit de boter in een pan, doe de prei erbij en breng op smaak met zout en peper.
Laat de prei op laag vuur in 15 minuten zacht worden.
Haal de pan van het vuur en roer de kookroom erdoor.
Doe de prei in een ovenschaal en leg de gemarineerde kippendijen op de groente.
Breek het brood in grove stukken en hak dit in de keukenmachine tot grove kruimels.
Hak de knoflook, peterselie, rozemarijn, ansjovis, boter en citroenschil fijn in een keukenmachine.
Doe er het broodkruim en Parmezaanse kaas bij en maal dit er nog een keer doorheen.
Dek de kip af met deze Provençaalse korst.
Tot dit punt kun je gratin maken en een paar uur in de koelkast bewaren.
Verhit de oven voor op 180C.
Bak de gratin in een uur goudbruin en tot de kip helemaal gaar is.
Als de korst te bruin wordt, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.