Doorgaan naar hoofdcontent

Queen of puddings

Bij die heerlijke kip in appel-balsamicosaus hoorde natuurlijk ook een lekker toetje. In dezelfde Foodies stond dit superzoete, maar heerlijke nagerecht. Ideaal voor als je nog een paar sneetjes oud witbrood hebt.



half vanillestokje
250 ml melk
3 eidooiers
135 gr suiker
zout
20 gr bloem
3 sneetjes witbrood, zonder korst
50 gr aardbeien of frambozenjam
1,5 eiwit

Splijt voor de custard het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Verwarm de melk met de vanille en laat 10 minuten zachtjes trekken.
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de eidooiers met 60 gr suiker, snufje zout en roer de er bloem doorheen.
Giet de warme melk er al roerend bij en giet alles weer terug in de pan.
Verwarm op laag vuur tot het begint te binden.
Snijd het brood in blokjes en verdeel dit over een ingevet ovenschaaltje.
Schenk de custard erover en bak het geheel 20 minuten in de oven.
Roer de jam los met 1 el water.
Neem de pudding uit de oven en laat een klein beetje afkoelen.
Verhoog de oventemperatuur tot 225C.
Strijk de jam over de pudding.
Klop de eiwitten met een snuf zout schuimig en voeg al kloppend geleidelijk 75 gr suiker toe.
Klop het geheel tot een stevig, glanzend schuim.
Verdeel het eiwit over de pudding en bak alles nog 10 minuten tot het schuim lichtbruin kleurt.
Pas op want dit kan opeens heel hard gaan!
Serveer de pudding warm.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...